Скандал: Новите депутати няма къде да живеят

Политика
20:55 - 12 Април 2021
11366
Скандал: Новите депутати няма къде да живеят

Новите депутати няма къде да живеят, разкри обявен преди дни за едно от пресните лица на 45-я състав на Народното събрание пред Lupa.bg. Оказва се, че част от досегашните законотворци от провинцията все още не са напуснали служебните си жилища в столицата, а след тези, които вече са го сторили, се налагат ремонти. 

Базата на Народното събрание, която се състои от няколко ведомствени блока, не е добра от години и непрекъснато се налага отпускането на десетки хиляди левове за козметични ремонти. Най-качествени и поддържани са апартаментите в кв. "Изток", но до тях достъп имат само избраните. Не такова е положението в "Красно село" или "Гео Милев", където основни реновации не са правени, откакто сградите са били построени, течовете са ежедневие, а електрическите инсталации стоят със старите двуфазни кабели и бушони, типични за панелките в крайните квартали.

За да се нанесат навреме новите депутати, при това нито един от тях да не остане вън от обхвата на служебните жилища, апартаментите трябва да се освежат и дообзаведат, а обществена поръчка за дейностите все още не е обявена, сочи нашата справка. В миналото новоизбраните за законодатели също са имали проблем с покрива над главите си, като през 2017 г. 60 от тях, излъчени и живеещи в провинцията, бяха принудени да спят по хотели или при роднини и приятели, въпреки високите заплати. Сега няма да е по-различно, опасява се едно от бъдещите свежи лица на институцията, което очаква до края на месеца да положи клетва. 

Намирането на хотел за дълъг период също не било лесна задача, твърди той. Преди години на депутатите се предоставяше възможност да се настанят в "Рила" или военният "Шипка", но сега и това се оказва мисия невъзможна. От друга страна, цените за нощувка в София буквално гълтат депутатската заплата за месец, тъй като мизата, дори при дългосрочно наемане, не пада под 60 лева на нощ.