СКАНДАЛ! Община Бургас строи делфинариум, екоактивисти зоват за бойкот

Актуални новини
13:51 - 18 Май 2020
16122
СКАНДАЛ! Община Бургас строи делфинариум, екоактивисти зоват за бойкот

Отколешна идея на Община Бургас да построи делфинариум и по този начин да конкурира морската столица Варна изправи на нокти организации за защита на животните, научи Lupa.bg. Международното движение „Изпразнете басейните!“ (Empty the Tanks), фейсбук групата „НЕ на делфинариума“ и организацията „Последната клетка“ призовават местната власт да оттегли тази своя идея, тъй като не е морално да държи делфини и изобщо животните в плен.

Гласовете „против“ евентуален делфинариум в Бургас набраха скорост по време на социалната изолация в цял свят. „Нашата изолация е временна, за тях целият живот е карантина“, казват защитниците на животните и добавят: „Делфините в плен страдат от изолацията всеки ден до края на живота си! Без свобода, без право на избор“.

България е част от международното движение Empty the Tanks, което обединява всички, които ги е грижа за съдбата на морските животни в плен. В рамките на няколко месеца в социалните мрежи се проведе кампания с подобен надслов, като бяха публикувани снимки на деца и възрастни, които държат в ръце плакат с надпис „Изпразнете басейните!“.

„Община Бургас е внесла инвестиционно предложение за комплекс от делфинариум и тюленариум за представления, заграждение за пингвини и зони за екзотични и фермерски животни. Съоръженията, които са предвидени за морските бозайници са крайно неподходящи, не отговарят на нуждите на животните и са в противоречие не само с моралните човешки ценности, но и редица действащи закони и директиви за защита на животните“, твърдят от „Последната клетка/The Last Cage“.

„Предложението включва съоръжения за дресировка и представления с видове животни, които са забранени за използване в представления. Също така предвижда държането на делфини в открити басейни с дълбочина от 1 м до 4,5 м на открито, но не се предвижда защита от слънцето за тях. Известно е, че в подобни съоръжения по цял свят делфините страдат от тежки слънчеви изгаряния и слънчеви удари, понякога водещи и до смърт. Такива случаи са документирани вкл. в делфинариумите във Флорида (12 м дълбочина) и Антиб, Франция (10 м дълбочина) - където слънцето пече по-слабо, отколкото на българското Черноморие.


Би било позорно и трагично това предложение да бъде одобрено и искрено се надяваме институции, отговорни за това да не дадат зелен светофар на поредното безумие. На фона на нарастващото възмущение на обществото, нарастващото отхвърляне на употребата на чувствителни животни за забавление, и глобалната тенденция за закриване - а не откриване на нови - делфинариуми, това е недопустимо. Между делфинариумите и хуманните човешки ценности има неразрешимо противоречие. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да изразява нормално за вида си поведение, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните“, заявяват от организацията.


Според защитниците на делфините делфинариумът означава съвременно робство. „Тези делфини са принудени да работят, изпълнявайки циркаджийски номера за да си изкарват прехраната всеки ден. А през останалото време гладуват. Единственият начин да се дресират делфини да изпълняват безсмислени движения по команда е чрез глад. В делфинариума, те се хранят само по време на представление и тренировки за да се подчиняват на дресьорите. Това се нарича “метод на възнаграждение”, но истината е, че делфините изпълняват едни и същи номера единствено от глад глад и отчаяние“, разясняват от фейсбук групата "НЕ на делфинариума“.

„Както повечето китоподобни, делфините живеят на стада, развиват силни връзки помежду си – както на семейни така и на приятелски начала – и често прекарват целия си живот заедно със своите близки. Те са обвързани и зависими един от друг, като всеки от групата има своята роля – по-възрастните делфини учат малките да ловуват, по-силните пазят и защитават по-слабите. Имат силно развито чувство за солидарност и никога не изоставят ранените и болните, в такива случаи групата се мобилизира и всички заедно помагат на пострадалия да изплува на повърхността, за да диша. Високият интелект на тези животни и сложните социални структури в които живеят правят абсолютно невъзможно е да се създаде подходяща изкуствена среда, в която да водят нормален, щастлив и достоен живот“, добавят защитниците на морските бозайници и призовават да не ги поставяме в изкуствена среда и да не им причиняваме страдание. Те отдавна настояват да бъде закрит и единствения делфинариум в България - този във Варна.


Идеята за грандиозен океанариум в Бургас датира от 2013 г. Тогава Община Бургас подписа концесионен договор с руската компания НПО Мостовик, която искаше да инвестира 100 милиона лева в строителството на водно-атракционниен комплекс. изпадна в тежко положение след наложените санкции към руски банки, в това число „Газпромбанк“, които бяха осигурили 50 милиона евро финансов ресурс за инвестицията.

Преди 2 години идеята бе размразена, като стана ясно, че „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ е концесионер на бъдещия атракцион. Тогава, председателят на съвета на директорите на компанията Даниел Братанов представи насоките на проекта на комисията по туризъм към местния общински съвет, защото компанията иска удължаване на концесията до 2024 г.

В бъдещата инвестиция са изявили желание да се включат „Хоризонт – Иванов“ – участник в строителството на „Океанариум“ Владивосток, на Арена Армеец, летище „София“, Арена Бургас, Летния театър в Бургас и др. Другият участник е международната фирма „Полин Уотърпаркс“, която е в Топ 3 на фирмите, изграждащи подобни атракциони.

Самият проект за Океанариума е актуализиран и преработен, поясни тогава Братанов. Предвиждат се четири подобекта от него – открит аквапарк; Делфинариум, Океанариум и развлекателно – познавателен комплекс; открит етажен паркинг за 1000 автомобила и закрит воднооздравителен комплекс с леглова база. Последният включва покрит аквапарк, покрити и открити басейни, лечебно–възстановителен център, фитнес и други подобни.


Цялата инвестиция ще е размер на над 110 милиона лв. до 2024 г. Очакванията са „Парк Океанариум“ да удължи активния сезон в Бургас, да създаде целогодишно около 350 работни места. Капацитетът на всички съоръжения в комплекса е за около 4500-6000 посетители на ден. Предвижда се поетапно строителство и разкриване на обектите. Даниел Братанов добави тогава, че се предвижда и изграждането на център за лечение на делфини.

Предстои да видим какво решение в крайна сметка ще вземе Община Бургас под ръководството на кмета Димитър Николов.