СКАНДАЛ: "Промяната" предложи отлагане на декларацията за подкрепа на Украйна

Политика
13:37 - 24 Февруари 2022 (обновена)
5477
СКАНДАЛ: "Промяната" предложи отлагане на декларацията за подкрепа на Украйна

Шефът на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров взриви пленарната зала с искане утре, а не днес, да бъде обсъдена декларацията на законодателния орган, с която да осъди руската инвазия срещу Украйна и да изслуша шефовете на службите и Министерския съвет. По думите му, изключително важно било днес да се приеме на второ четене на бюджета.

От ДПС и ГЕРБ обаче остро скочиха срещу подобен акт. "Да оставяме утре българският парламент без позиция е безумно. НС е мястото, където институциите трябва да консолидират позицията си. Не ни трябва позиция само на президента или на премиера. Трябва ни позиция на НС. Тук е представен целият български народ, тук е институционалността на България. Цяла Европа ни гледа, знаете ли какви са коментарите в мрежата?!", попита зам.-лидерът на Движението Йордан Цонев. Той декларира, че ДПС е готово да стои в залата и цяла нощ за приемането на бюджета.

"Не можем да чакаме никой да се върне от Брюксел. Ще направим това с другите представители на кабинета, щом Кирил Петков трябва да участва в срещите в Брюксел", заяви Цонев.

И добави - "Не става въпрос да съберем суперактуална информация от службите, а да покажем позиция на българската държавност в българския парламент", а позицията му бе посрещната с аплодисменти.

А от ГЕРБ се съгласиха, че държавата без бюджет няма да бъде оставена. 

В крайна сметка по предложение на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ гледането на бюджета се прекъсва и и започва дебат по позицията за Украйна. 232 депутати гласуваха, от които - 117 "за", "против" - 48 и се въздържаха 66 депутати. 

В 16,00 часа пък, по искане на ГЕРБ, пленарното заседание се закрива, за да бъдат изслушани ресорните министри и шефовете на службите.