Скандал! Ротердам гони Мадона от "Евровизия"

Политици не я щат на конкурса заради разветия палестински флаг на сцената

Култура
15:16 - 15 Юли 2019
2196
Скандал! Ротердам гони Мадона от "Евровизия"

Ротердам може да издаде забрана Мадона да не прекрачва границите му в деня на големия финал на „Евровизия” догодина. Засега това е предложение, дадено по време на обсъждането на официалната оферта на града, с която кандидатства за домакин на конкурса.

Идеята за табуто е на политици, убедени, че скандалната певица е риск за обществения ред и сигурността и подхранва антисемитизма.

До идеята за крайна стъпка се стигна, след Мадона пя на „Евровизия” в Тел Авив тази година, а на сцената двама от танцьорите й се появиха с  флаговете на Израел и Палестина.

Според внесения иск, където частта със знамето на страната домакин не е спомената, развяването на палестинския флаг е „символ за отхвърлянето на Израел”.

Самата Мадона досега не е изявявала желание да пее на Евровизия. Ротердам все още не е избран за домакин за 2020 г., но твърдо се смята за фаворит.

След триумфа на Дънкан Лорънс през този месец май, общо осем холандски града заявиха желанието си да кандидатстват за провеждането на конкурса. Това бяха Амстердам, Ротердам Утрехт, Маастрихт, Леуварден, Ден Бос и Хага.

Впоследствие три града, включително и столица отказаха, а към момента по всичко личи, че конкуренцията е предимно между Ротердам и Маа И двата града се очаква да инвестират по 15 милиона евро в организирането на песенния конкурс следващата пролет.