Мадона забърка политически скандал на "Евровизия" (Обзор + видео)

Любопитно
21:35 - 19 Май 2019
7156
Мадона забърка политически скандал на "Евровизия" (Обзор + видео)

Кралицата на поп музиката Мадона успя да ядоса феновете си, както и страната-домакин на тазгодишното издание на „Евровизия“ – Израел заради политическите послания, които отправи. Както е известно песенният конкурс е аполитично събитие, макар че през годините редица изпълнители и държави са го използвали именно с политически цели. А домакинството на Израел допълнително нажежи страстите и подхрани различни реакции за продължаващия столетия конфликт в Близкия изток.

Дългоочакваното изпълнение на провокативната певица на финала на конкурса в събота вечерта предизвика вълна от бурни реакции. 60-годишната поп икона се появи на сцената като "футуристична" Жана д'Арк в тоалет на Жан-Пол Готие. Тя бе облечена с дълга черна дреха с качулка, наподобяваща монашеско расо, но с лъскави фигури по него. На лявото си око имаше пиратска превръзка.


Мадона отправи поздрав към присъстващите със своята нова песен „Future“, която изпя с американския рапър Куаво. Тя изпълни и с хита си от 1989 г. „Like A Prayer.“ Както обикновено обаче, Мадона не беше приета еднозначно. Почти всички са единодушни за уникалното и сценично присъствие, но се чуха и много гласове, които твърдят, че е пяла фалшиво. Самото изпълнение беше доста ексцентрично, в стила на Мадона, с много танцьори, футуристични костюми и противогази.


Първоначално балетистите се появиха на сцената облечени като монаси, наподобяващи хористи в църква. В момента на достигане на върховия момент в песента, танцьорите отхвърлиха своите качулки и се оказаха с наденати на главите противогази, украсени с цветя. Двама от балетистите имаха на гърбовете си знамена на Израел и на Палестина. И явно, за да демонстрират мир се разходиха хванати за ръка по сцената.

„Този елемент от изпълнението не беше част от репетициите, което е известно. Песенният конкурс „Евровизия“ е неполитическо събитие и Мадона е запозната с това“, подчертаха веднага организаторите.


Палестински знамена се появиха както на сцената, така и сред финалистите на тазгодишната гала-вечер на „Евровизия“. По време на обявяването на резултатите членовете на исландската група "Хатари", известни с отрицателното си отношение към израелската окупация на палестинските територии, разгънаха транспаранти с палестинското знаме, предизвиквайки освирквания от страна на публиката.

За общо 9-минутното си изпълнение Мадона грабна рекорден хонорар от 1,3 милиона долара, като парите идват от израело-канадския милиардер Силван Адамс.

„Много е тегаво да искаш милион за две парчета, от които само едното е лайф и е пълен фалш, а другото е на плейбек. Още по-тегаво е, че това те слага веднага под нивото на всички участници в конкурса, на който идваш да покажеш величината си“, написа във фейсбук световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази, който е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам.

Популярният телевизионен водещ Пиърс Морган поведе „хорото на недоволството“ като пусна в туитър съобщение, гласящо: „Почивай в мир, кариера на Мадона.“ ('RIP Madonna’s career.')


Израелската министърка на културата Мири Регев определи като "грешка" присъствието на палестински знамена върху гърбовете на балетистите на Мадона по време на гастрола й на финала на конкурса "Евровизия-2019", предаде Франс прес."Това е грешка, не трябва да се намесва политиката в една културна проява, с цялото уважение, което изпитвам към Мадона", заяви г-жа Регев на редовното седмично заседание на кабинета.

Министърката разкритикува израелската медийна организация Кан, съорганизатор на песенния конкурс, която не си е свършила работата, след като са се появили на екран палестински знамена.

Кралицата на поп музиката Мадона не се поддаде на натиска на про-палестинските активисти да бойкотира конкурса в Тел Авив. Според тях чрез него израелските власти се опитвали да омаловажат реалностите от израело-палестинския конфликт.

Малко преди участието си като гост на финала, Мадона заяви: "Никога не трябва да подценяваме силата на музиката да обединява хората!"