Скандал: Шампионът във Формула 1 Нелсън Пикет нарече Хамилтън “малък черен човек”

Обидите на 69-годишния пилот бяха заради катастрофата между Люис и Макс Верстапен

Спорт
22:33 - 28 Юни 2022
2570
Скандал: Шампионът във Формула 1 Нелсън Пикет нарече Хамилтън “малък черен човек”

Трикратният шампион във Формула 1 Нелсън Пикет се оказа в центъра на расистки скандал. Бразилецът, който триумфира при най-бързите през 1981, 1983 и 1987 година, нарече Люис Хамилтън “малък черен човек” при скорошно свое участие в подкаст, посветен на моторните спортове.

69-годишният бивш пилот се изказа така по адрес на Хамилтън заради катастрофата между Люис и Макс Верстапен на “Силвърстоун” през 2021 година. Дъщерята на Пикет, Кели, е гадже на Верстапен, който в крайна сметка успя да прекъсне доминацията на “Мерцедес” и спечели титлата през миналия сезон.

“Maлкият черен човек позиционира колата си така, че нямаше как другият пилот да се отклони”, каза Пикет при гостуването си в Motorsport Talk - шоу в YouTube.
Седемкратният световен шампион Хамилтън е единственият тъмнокож пилот във Формула 1. Във въпросното видео Пикет използва и нецензурни думи, като изрази мнение, че Хамилтън е късметлия, че само Верстапен е катастрофирал.

Днес Формула 1 излезе с официална позиция, в която критикува случилото се, макар и без да споменава името на Пикет. От “Мерцедес” направиха същото, а медиите припомниха, че това далеч не е първо скандално изказване на Нелсон. Още в дните си на активен спортист той критикува сънародника си Айрдон Сена, като публично изразява съмнения относно сексуалността му, а също така го нарича “шофьор на такси от Сао Пауло”. В дните си в “Уилямс” пък обижда Найджъл Менсъл, който тогава е негов съотборник, както и съпругата му.

“Люис е невероятен посланик на нашия спорт и заслужава уважение. Непрестанните му усилия да увеличи разнообразието e урок за всички и нещо, към което ние от Формула 1 се стремим”, гласи кратката, но ясна позиция на организацията.