Скандал: Скопие посегна и на българите в Албания

Платени македонски емисари подеха антибългарска кампания в Тирана

Балкани
16:47 - 03 Октомври 2023
17128
Скандал: Скопие посегна и на българите в Албания

По време на преброяването в Албания, започнало на 18 септември т. г., българи са принуждавани да се самоопределят като северномакедонци. Те са заплашвани, че ще останат без работа, ако не го направят. Това разкри пред Lupa. bg председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов.

Македонските емисари Васил Стерийовски, Никола Гюргай и Панди Яни обикалят Тирана и внушават, че в страната няма българи. „Това, което правят, е наказуемо. Те посягат на правото на самоопределяне на граждани на Албания. За това получават пари от Скопие. При преброяването карат българите да се запишат като македонци и ако те се съпротивяват, ги заплашват, че ще останат без работа”, обясни Стоянов.

 „На тези "юнаци" македонци от Албания, които твърдят, че в Албания няма българи, им предстои да се запознаят с прокуратурата в Тирана, защото да кажат, че не съществува официално признато национално малцинство е език на омразата, който се наказва със затвор. Сред тях е лицето Панди Яни, който беше кандидат за кмет на община Пустец и чакаше подпис от вицепрезидента Илияна Йотова, за да получи българско гражданство. Никола Гюргай, който иска Албания да ми забрани да влизам в страната му предстои да се яви пред прокуратура в Тирана, за да отговаря за език на омразата - за това, че казва, че в Албания няма българи”, заяви Виктор Стоянов.

По негова информация засега българите не се поддават на натиск и се записват като такива. „През юни 2024 ще видите резултатите и колко много българи има в Албания!”, заяви председателят на фондация „Македония”.

 Според близки до Скопие и Белград организации в Албания няма българи. Представители на такива организации в момента са членове на преброителни комисии.

„Такива имаше и по време на пробното преброяване преди 2 години. За тях имаме сведения, че са подменяли декларираната като българска етническа принадлежност, на македонска. Още по-тревожен е въпросът за намеренията им към тези, които вече се преброиха като българи! Тях смятат да ги ликвидират ли, за да бъде вярно твърдението им, че няма българи в Албания?, пита историкът доц. д-р Спас Ташев.

 „Когато преди 2 седмици бях в Албания, разговарях с местни българи, които споделиха, че при пътуване към България минават през Гърция, въпреки че през нея пътят е по-дълъг, а не през Северна Македония, през която минава прекият път. Причината за това е, че постоянно са тормозени от северномакедонските гранични власти, багажът им се контролира внимателно и не им се разрешава да пренасят книги на български език, въпреки че преминават транзитно”, посочи историкът.