Скандал тресе БСП заради прекия избор на лидер

Фрапиращи нарушения на комисията по вота разкри част от вътрешната опозиция

Политика
19:22 - 21 Февруари 2020
6765
Скандал тресе БСП заради прекия избор на лидер

Нов скандал заради прекия избор на председател на БСП разтърси партията и се кани да нажежи атмосферата на пленума тази неделя до червено. Част от вътрешната опозиция излезе с документ за фрапиращи разкрития, правени от Комисията по вота, според които партийните членове са строго ограничени в сроковете за номиниране на лидер, а от там се свиват и опциите за самите имена. С копие от документа разполага и Lupa.bg, като се очаква той да бъде обсъден на Националния съвет. В дневния ред на заседанието не присъства нищо по темата за прекия избор, нито за дейността на комисията.

"Колкото и да се вменява разбирането, че същността на този избор е „пряко избраният“ председател на БСП и това го превръща в съдбоносен, истината е друга", предупреждават подписалите го бесепари, начело с депутата Красимир Янков. 

От опозицията твърдят, че до момента, вместо да гарантира честността на вота, Централната комисия на Столетницата не само не го прави, но и създава сериозни предпоставки за нейното разединяване, омаскаряване и компрометиране. Със своите решения тя приемала и представяла себе си за привременен извънреден партиен трибунал.

Причината да се стигне до тази констатация е в поредица решения, взети в последния месец, според които на общопартийните организации (ОПО) е било ограничено правомощието да номинира имена за шеф на левицата и делегати за конгреса. 

"Със свое Решение № 3 от 21.01.2020 г., относно издигане и регистрация на кандидатите в изборите за председател на БСП, Комисията фиксира следните ограничителни срокове – до 31 януари 2020 г. ОПО имат право да предлагат кандидати за председател на БСП. С решение взето 10 дни преди определения краен срок, де факто възможността на ОПО да предлагат кандидати е сведена до минимум. След което са предоставени още 10 дни, предложенията да бъдат внесени в общинските (районните) съвети на партията, без да се държи сметка за това, че въпросните предложения следва да се обсъдят на насрочените конференции и подобно предварително събиране на информация е лишено от смисъл", пишат авторите на документа. 

В същото свое решение, Комисията е определила всяко номинирано лице за председател на БСП да бъде подкрепено с подписите на "не по-малко от 50 делегати“. "Това решение необосновано допълва изискванията предвидени в Устава на партията и приетите от Националния съвет правила. Нарушен е демократичният принцип всеки социалист да може свободно да направи своето предложение", тълкуват от опозицията. И добавят, че с това решение се компрометира възможността за предлагане на кандидати в случаите, в които общинската (районната) конференция на БСП работи, при намален числен състав, по-малък от изискуемите 50 делегати. На всичкото отгоре решението предпоставя невъзможността да бъдат издигани няколко кандидатури. 

"Така Комисията не само ограничава времево социалистите да могат да направят своите предложения за председател на партията, но и възпрепятства възможността социалисти – делегирани представители на своите другари в общинските (районните) конференции на партията, да направят предложения", алармират те. 

Опозицията е притеснена и от друго решение на комисията във връзка с наименованията на секциите. Тя ги определя като "стационарна", "мобилна" и, забележете, "подвижна". "Създаването на различни категории избирателни секции, в нарушение на приетите правила, без да е обоснована необходимостта от създаването им и без да е изяснено обезпечаването им, е опит за грубо манипулиране на изборния процес и предпоставка за фалшифициране на окончателните резултати", категорични са и Красимир Янков, и останалите, подписали документа. Те са готови да изложат и останалите си забележки на пленума в неделя, като ще настояват съставът на комисията да бъде освободен и да бъде избран нов, като се отменят досегашните решения. 

По информация на Lupa.bg Общопартийната контролна комисия вече е готова с план-изложение за допуснатите уставни нарушения и също ще излезе със становище за погазване на основния партиен документ. А членовете на пленума се готвят за тежко заседание и инфарктни ситуации.