Скандал в Lupa.bg: Деница Сачева лиши от помощи 20 000 пенсионери по болест

Икономика
17:28 - 08 Април 2021
29191
Скандал в Lupa.bg: Деница Сачева лиши от помощи 20 000 пенсионери по болест

Над 20 000 бедни пенсионери няма да получат еднократните помощи от 120 лв., които социалният министър Деница Сачева обеща да отпусне на възрастни хора с минимални месечни доходи. За това алармираха пред Lupa.bg майките от „Системата ни убива“.

Условието, на което трябва да отговарят пенсионерите, за да се възползват от еднократната помощ, е да получават месечно между 300 и 369 лв.  Ако парите обаче са под тази сума, тогава не вземат нищо. „Много от хората с увреждания са пенсионери по болест. Те се издържат не с 300, а с 150 лв. Има такива, които вземат дори по 130 лв. Как се живее с тези пари?!“, пита Вера Иванова от „Системата ни убива“.

„За Сачева сякаш хората с увреждания не съществуват. Десетки пъти сме й писали за скандално ниските доходи на пенсионерите по болест, но тя не откликва на нуждите им. Всичко, което бяхме направили за тези хора, тя го съсипа. Именно за това сме на улицата. Просто нямаме избор“, допълни Вера Иванова.

Деница Сачева обяви, че еднократните помощи на пенсионерите с доходи между 300 и 369 лв. ще започнат да се раздават от 19 до 26 април. Парите се отпускат по европейски програми.  Социалният министър изчисли, че 390 000 възрастни хора ще могат да си купят хранителни продукти за 120 лв.

Майките от „Системата ни убива“ сигнализираха, че все още нито една институция не се самосезирала по случая с младата майка, която отглежда 4-месечно бебе без пари. Тя не получава майчинство, тъй като е на 18 г., а мъжът й, който я изгони от дома си, още докато бе бременна, е безработен. Младата жена преживява с около 50 лв. на месец, които изработва, помагайки на възрастни хора.