Медсестра пред Lupa.bg: Лекарите си разменят пари за прегледи

Здраве
17:20 - 19 Ноември 2019
10475
Медсестра пред Lupa.bg: Лекарите си разменят пари за прегледи

В болниците у нас вече колега от колега взема пари за прегледи, само и само да не изпусне петдесетачката, която ще влезе в касата на болницата - това означава лечебните заведения да са търговски дружества. За скандала алармира Lupa.bg медицинската сестра от Пазарджик Димитрия Димитрова по повод исканията в сферата на здравеопазването на протестната група, сформирала се през септември месец.

Според нея, откакто в България болниците са започнали да стават търговски дружества след '89 г. , оттогава медицинските лица са започнали да забравят за човещината и лекарския си дълг към пациентите.

"Мога да ви разказвам за редица случаи, в които пациент не е бил приеман за хоспитализация, само защото има придружаващи заболявания и не пасва на клиничната пътека, съответно лечебното заведение не може да усвои средства", обясни пред Lupa.bg Димитрова.

Димитрия Димитрова, медицинска сестра в Пазарджик

По думите ѝ медицинските специалисти са се увълчили и са започнали да забравят, че професията им е нещо свято и че на първо място трябва да помагат на пациентите си. "Дали заради лошото заплащане в сферата на здравеопазването или поради някаква друга причина, всички искат единствено да се докопат до печалбата. И то на гърба на пациентите", категорична е медсестрата.

"Изчезна морала, изчезна професионализма", смята Димитрова. Тя припомни, че превръщането на лечебните заведения в търговски дружества цели единствено и само печалба на малък кръг от хора. "Няма нищо хубаво в това", подчерта Димитрова.

Поради последните сътресения в здравеопазването медицинските сестри подготвят нов протест, организиран за средата на декември, видя фоторепортер на Lupa.bg.

На масовата демонстрация те отново ще поискат конкурентно заплащане, достойни условия на труд и болниците да не са търговски дружества. Димитрия Димитрова коментира и нашумялата тема с първия ден от болничния, който по предложение на правителството нямаше да се изплаща, а впоследствие премиерът Бойко Борисов се отметна от първоначалното искане и обеща, че ще се изплаща.

"Големият брой на изплатените болнични дни идва от фалшиви клинични пътеки, с които болниците генерират още по-големи печалби", категорична е Димитрия Димитрова. Тя обясни, че по клинична пътека могат да се изпишат по 20, 30 или дори 40 дни, което е два месеца непосещаване на работното място. Това от своя страна увеличава рязко средствата, които държавата е длъжна да изплати на въпросните лица, чрез които се източват пътеки.

А ето и статистиката: Екстремално нарастване в болничните листи има само за няколко години при равен брой заети - от около 8 млн. през 2013 г. до над 18 млн. през 2019 г. Според КНСБ тези числа са грешни и реално увеличението е два пъти и половина. От конфедерацията се позовават на данни от НОИ, според които за 2018 г. болничните листове с продължителност до 3 дни, които се плащат само от работодателите, се равняват на 55 хил. дни (0,31%) от общо изплатени в страната 18 млн. дни.

Снимки: Агнес Методиева