Скандал в Lupa.bg: Социален работник обещава помощ, ако детето е труп

Новини
16:31 - 08 Април 2019
2073
Скандал в Lupa.bg: Социален работник обещава помощ, ако детето е труп

Служител на Дирекция „Социално подпомагане” в Нови пазар обещал на майка заявление за изготвяне на индивидуална оценка на 31-годишния ѝ син с увреждания само, ако „детото ти е труп“. За това сигнализира пред Lupa.bg възмутената родителка броени дни, след като новите текстове в Закона за личната помощ бяха гласувани от народните представители.

На 1 април беше даден стартът на кампанията за подаване на заявления по новия закон. Дни след това обаче майките от националната гражданска инициатива „Системата ни убива” се ядосаха от „необяснимата интерпретация на новите текстове” от страна на служители в дирекциите за социално подпомагане в страната“.

„Социалните са абсолютно незапознати. На някои места въобще не знаят за какво става въпрос. На други не се дават заявления, дори се оправдават, че не могат да предоставят бланка, тъй като им били под бройка”, заяви за Lupa.bg една от ръководителките на НГИ „Системата ни убива” Вера Иванова. По думите ѝ в повечето дирекции обслужването е крайно обидно, а майките на деца с увреждания си тръгват обезкуражени от учрежденията.

Иванова обясни, че от началото на месеца в пощенската кутия на гражданската инициатива, която беше сформирана по време на протестите на хората с увреждания с искания за по-достоен живот, са постъпили над 50 сигнала с оплаквания от обслужването в дирекциите са социално подпомагане. Сред проблемите, които Вера Иванова обрисува, е некомпетентността и безхаберието на служителите. Според нея повечето от тях все още не са запознати с изискванията за изготвяне на индивидуална оценка на човек в неравностойно положение, т.е, не могат да извършат адекватно обслужване на потърсилите съдействие.

Най-проблемните клонове на държавната социална структура са във Варна, Търговище, Бургас, Харманли, Гоце Делчев и Нови пазар. Социалната дирекция в столичния квартал „Красно село“ обаче бие всяка една от тези статистики, категорична е Вера Иванова. Тя обясни, че в този отдел попадат 6 майки от гражданската инициатива „Системата ни убива”. На всяка една от тях е било отказано както съдействие, така и заявление за попълване за индивидуална оценка на техните деца, които попадат в критериите, описани в новия закон.

„Няма да позволим на безхаберни чиновници да опорочат нашата 200-дневна битка под формата на протести за оцеляването на хората с увреждания в България”, категорична е Вера Иванова.

Според нея най-големият проблем за създалите се чиновнически спънки е манталитетът на държавния служител у нас.

„Той казва „ела друг път“, отпраща те, не му се работи сега. Въпреки че държавните чиновници са запознати с новия закон и стъпките за подаване на заявление за лична помощ на хората с увреждане, на тях им е по-лесно да те върнат, отколкото да свършат някаква работа”, споделя Иванова.

Дни, след като проблемът беше констатиран, майките от НГИ „Системата ни убива” се срещнаха с представители на Министерството на труда и социалната политика. От ведомството са гарантирали, че ще съдействат за разрешаване на възникналите проблеми.

От социалното министерство са обещали на представителите на НГИ „Системата ни убива”, че ще обработват сигналите и ще предприемат директни мерки с конкретните социални работници. Освен това ресорното министерство е поело ангажимент да организира и допълнително обучение на всички социални работници и държавни чиновници през месец май. Така всички те ще бъдат прилежно информирани как да работят по изготвянето на индивидуалната оценка на всеки един човек в неравностойно положение, подал заявление за изготвяне на индивидуална оценка.

Заявленията за изготвяне на индивидуална оценка на хората с увреждания се подават до месец септември. Изискванията важат до края на 2020 г., след което по закон отпада ограничението на ТЕЛК и всеки в нужда може да поиска подкрепа.