Скандал: Юристи скочиха - извънредното положение било ялово

Политика
15:40 - 13 Март 2020
22915
Скандал: Юристи скочиха - извънредното положение било ялово

Юристи от цялата страна скочиха възмутени срещу решението на Народното събрание днес да въведе извънредно положение в страната на празен лист. Редица прависти алармираха пред Lupa.bg, че това т. нар. бланкетно решение, което парламентът прие, създава много опасности.

„Съгласно международните изисквания по линия на европейската конвенция за правата на човека и практиката на съда в Страсбург бланкетни решения за обявяване на извънредно положение са недопустими!“, предупреди Борислав Цеков, който е доктор по конституционно право.

Той беше категоричен, че има няколко задължителни елемента за подобен акт. А именно - да се дефинира точно опасността, която ще се преодолява, изрично да се посочат конкретните извънредни мерки, да се оповести срокът за извънредно положение и да се каже съвсем конкретно кои точно граждански права ще бъдат ограничени.

„Ако има бланкетно решение и неправомерно се ограничат права на гражданите, те могат да търсят обезщетение и да осъдят държавата в Страсбург“, поясни Цеков.

„Сигурен съм, че ще се намерят засегнати граждани и организации и България отново ще бъде поставена под санкции“, каза още той.

Като специалист в конституционното право Цеков подчерта, че целта на едно извънредно положение е да защити населението, а не държавата да репресира населението и бизнеса. Точно затова всичко трябвало да е предварително оповестено и конкретизирано.

Управляващите обаче направиха друго – гласуваха извънредно положение с уточнението, че „мерките ще бъдат конкретизирани до края на седмицата“.

„Ако реша, че са ми нарушени правата, може да осъдя държавата – защото аз не знам кои права точно са ми ограничени! Да не говорим, че може всеки полицай да те арестува, защото си излязъл на улицата да караш колело“, коментира пред Lupa.bg опитен столичен адвокат.