Скандал за омари на път да вземе главата на френски министър

Искат оставката на бившия шеф на Националното събрание Франсоа дьо Рюжи заради луксозни вечери, той е готов да плати всичко

ЕС
18:51 - 12 Юли 2019
3133
Скандал за омари на път да вземе главата на френски министър

Силно разгневеният" френски министър на екологията Франсоа дьо Рюжи, който е в центъра на полемика във връзка с луксозни вечери, заяви днес, че няма да подаде оставка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Със снимки, свидетели и документи френският сайт за разследваща журналистика Медиапарт разкри, че между октомври 2017 и юни 2018 г. е преброил десетина вечери, за които е бил използван персоналът на резиденцията на Дьо Рюжи, който тогава беше председател на Националното събрание.

По време на вечерите на трапезата са били сервирани омари, шампанско и вина от избите на Националното събрание на между десет и 30 гости, по-голямата част от които принадлежащи към роднинския и приятелски кръг на съпругата на Дьо Рюжи, Северин дьо Рюжи, която е журналистка в списанието за знаменитости "Гала", твърди Медиапарт.

Информацията доведе до обществен резонанс във Франция, където от седем месеца демонстрантите от движението на "жълтите жилетки" изразяват недоволството си от данъчното бреме и от понижаването на жизнения стандарт.

При посещение на Дьо Рюжи вчера в Дьо Севър, демонстранти го посрещнаха с гигантски надуваем омар, с плакати с надпис "Омарите бяха ли биологично чисти?" и с възгласи "Франсоа, омари за всички!".

Дьо Рюжи, бивш член на партията на еколозите, който стана съюзник на президента Еманюел Макрон, каза в своя защита, че макар вечерите да са били неформални, той е участвал в тях в качеството си на председател на Националното събрание и отрича те да са били луксозни.

Министърът пое ангажимент при доказването на противното да възстанови и последното похарчено евро.

Дьо Рюжи проведе вчера близо двучасов разговор с премиера Едуар Филип и заяви, че в сряда е получил подкрепата на президента Еманюел Макрон.

"Нямам абсолютно никаква причина да подам оставка. Казах го и на премиера, който по никакъв начин не ми я е искал", категоричен бе днес Дьо Рюжи пред френски медии.