Скандалът се разраства: Ларгото взе главата на юрист №1 на Боил Банов

750 бона стоят зад изритването на шефа на правния отдел в Министерството на културата

Актуални новини
18:45 - 14 Ноември 2019
4537
Скандалът се разраства: Ларгото взе главата на юрист №1 на Боил Банов

Директорът на правния отдел в Министерството на културата се разделя с поста си, след като стана ясно, че ведомството е закъсняло да обжалва неустойките заради ремонта на Ларгото, възлизащи на 750 000 лева. Забавената реконструкция предизвика скандала, който получи името „Ало, Банов съм”.

През януари Елена Йончева от БСП пусна записи от 2016 г., които според нея сочат, че министърът се е опитал да спести на фирмата изпълнител плащането на неустойки. Днес стана ясно, че Министерството на културата няма да получи исканите над 750 000 лева, но ще трябва да плати и над 70 000 лева за разноски по делото.

„Отговорността за това скандално бездействие на министерството ще понесе някаква юристка на незначителен пост. Това е абсолютно замазване на следите. Отговорността в такъв случай при такава афера трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов”, заяви младоженецът Александър Симов от БСП.

„Тези действия на правна дирекция не минават, не се съгласуват с министъра. В този смисъл намесването на името ми в някакви хипотези първо е некоректно, но колко трябва да ми е акълът, след като към този момент, тогава ме разследва прокуратура – след вероломната атака на БСП – да правя каквото и да е, за да спирам, или възпрепятствам това дело”, каза самият Боил Банов.