Скандалната собственичка на Theranos ще лежи в затвора

Елизабет Холмс е съдена на над 11 години, трябва да плати 452 млн. долара

Новини
21:31 - 30 Май 2023
4291
Скандалната собственичка на Theranos ще лежи в затвора

След няколко неуспешни опита да отложи престоя си зад решетките, основателката на Theranos Елизабет Холмс се яви във федерален затвор, съобщи Би Би Си.

Скандалната предприемачка беше осъдена на над 11 години затвор и ѝ беше наредено да плати 452 млн. долара (365 млн. паунда) заедно с бившия си бизнес партньор Съни Балвани на десетки високопоставени инвеститори, които са измамили чрез стартираща компания за кръвни тестове.

Това е значителна сума за бившата милиардерка, която твърди, че няма достатъчно пари дори да плати на адвокатите си.

Във федералните съдилища на САЩ осъдените престъпници понякога са осъждани да платят обезщетение.

Това е обезщетение на жертвите за пропуснати доходи, имуществени вреди, медицински разходи или други финансови разходи, свързани с престъплението.

В случая на Холмс тя е осъдена да изплати обезщетение на някои от най-богатите семейства в Америка.

След като отпада от Станфордския университет, тя набира няколко известни личности, за да събере пари за Theranos, оценяван на 9 млрд. долара в пика си.

Сред дарителите са бившият държавен секретар Хенри Кисинджър и семейство Уолтън, известно с основаването на американската верига супермаркети Walmart.

Но след като стана ясно, че нейната технология за изследване на кръвта не работи, мнозина загубиха цяло състояние.

От Холмс все още се очаква да се опита да плати на тези хора и на други, които е измамила.

Прокурорите вероятно вече са започнали да конфискуват имуществото ѝ, включително пари в банка и имоти. Те ще сравнят собствените си данни за това колко пари има тя с тези, които тя твърди, че притежава, което може да доведе до спорове.

Дълговете на основателката на "Теранос" няма да спрат, когато тя стъпи зад решетките.

Съдията е препоръчал Холмс да се яви във федералния затворнически лагер в Брайън, Тексас, където всички затворници са задължени да работят и да получават между 12 цента и 1,15 долара на час.

Холмс съзнателно е лъгала за технология, която според нея може да открива болести само чрез няколко капки кръв. Половината от малката сума, която тя печели - обикновено около 25 долара на всеки четири месеца - ще отива за жертвите ѝ, казва Ранди Зелин, професор в юридическия факултет на Корнел.

След като приключи престоят ѝ в затвора, тя все още няма да може да закупи големи активи, включително жилище, без намесата на федералното правителство. Правителството обаче не може да конфискува активи, които са собственост единствено на съпруга ѝ, наследника на хотел Уилям Еванс.

Холмс призна мрачната си финансова съдба, като заяви пред "Ню Йорк таймс" този месец, че "ще трябва да работя до края на живота си" само за да плати милиони долари за съдебни такси.