Скандално! Спряха вноса на евтино лекарство срещу рак

Золедроновата киселина облекчава болките на онкоболните

Новини
20:45 - 27 Юни 2019
5118
Скандално! Спряха вноса на евтино лекарство срещу рак

Липса на лекарство, достъпно за всички онкоболни, изчезна от пазара и постави в риск здравето на много хора. Золедроновата киселина е предназначена да тушира метастази в костите, потиска болка, профилактира счупвания. Вече два месеца то не се прилага в Онкологичния център във Враца, който лекува пациенти от цяла Северозападна България. Потърпевши са и сто пациенти на онкоцентъра във Враца. Хората там останаха без животоспасяващата золедронова киселина от май.

Оказа се, че е спрян вносът на медикамента. Заради липсата му се прилагат заместители, но те струват много по-скъпо. Лекарството тушира метастази в костите, потиска болка, профилактира счупвания при онкоболни. Спирането й за кратко не е фатално, но не е желателно.

Онкоболни споделиха в тв ефира, че откакто лекарството липсва и е спряна терапията им с него, се чувстват зле.

 „То предпазва от усложненията на онкологичното заболяване. Защо това лекарство го има в Гърция, но не в България, защо го има в Румъния, защо го има в Украйна?”, пита д-р доц. Николай Йорданов.

Самите лекари предполагат, че медикаментът не се внася заради ниската цена. „Аз не мога да отговоря, става въпрос за пари, само за пари”, смята д-р Григор Томов, директор КОЦ – Враца. Според Националната пациентска организация държавата е длъжна да осигури лекарството у нас.

„В момента евтини лекарства, които са добре утвърдени в световната практика и са първа линия на терапия, просто липсват от българския пазар!!! За съжаление, с цената на човешки животи”, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация. От Центъра за защита правата в здравеопазването алармираха, че по този начин през последните години от нашия пазар са изчезнали над 1500 лекарства. „Разликата в цената е пряка загуба за нас като граждани за бюджета на Здравната каса!”, заяви д-р Стойчо Казаров от Център за защита правата в здравеопазването.

След алармирането за проблема, здравният министър обясни, че са наясно с проблема, фирмата производител вече е вкарала количества от лекарството и че се водят се и други разговори, за да се преодолее дефицитът.