Скелет на динозавър на 76 милиона години отива на търг

Древният екземпляр ще струва между 5 и 8 млн. долара

Новини
22:20 - 05 Юли 2022
1890
Скелет на динозавър на 76 милиона години отива на търг

Фосилизираният скелет на родственик на Тиранозавър рекс, бродил по Земята преди около 76 милиона години, ще бъде продаден на търг в Ню Йорк по-късно през месеца, предаде Асошиейтед прес, позовавайки на аукционна къща "Сотбис".

Скелетът на динозавъра от рода Горгозавър ще заема централно място в търга за естествена история, който "Сотбис" ще организира на 28 юли, съобщи БГНЕС.

Горгозавърът е бил върховен хищник, живял на територията на днешните западни САЩ и Канада през късната креда. Той предхожда своя страховит родственик Тиранозавър рекс с 10 милиона години.

Екземплярът, който ще бъде предложен за продан, е открит през 2018 г. във формацията Джудит Ривър в близост до Хавър, Монтана. Височината му е почти 3 метра, а дължината - 6,7 метра. 

Всички останали известни скелети на горгозаври се намират в музейни колекции, така че този екземпляр е единственият, който може да стане притежание на частни лица, отбелязват от тръжната къща. 

"В кариерата си съм имала привилегията да работя и продавам много изключителни и уникални предмети, но малко от тях имат способността да предизвикват удивление и да завладяват въображението като този невероятен скелет на горгозавър", казва Касандра Хатън, глобален ръководител на отдела за наука и популярна култура на "Сотбис". 

Предварителната оценка на тръжната къща за фосилизирания скелет е между 5 милиона и 8 милиона долара.