Скокът на тока от 1 юли „изяжда” пенсиите

БСП ще подкрепи предложението на ДПС за намаляване на ДДС на някой стоки, отсече червеният депутат Георги Гьоков

Актуални новини
09:55 - 06 Юни 2019
1942
Скокът на тока от 1 юли „изяжда” пенсиите

„От първи юли се увеличават пенсиите с 5,7%. Само токът се вдига с 3,5% и „изяжда“ увеличението, което компенсира миналогодишната инфлация и реално то вече е стопено.”

Това каза по БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” и зам.-председател на социалната комисия в парламента Георги Гьоков.

Той обясни, че левицата и преди е настоявала за преизчисляване на всички пенсии и че това е залегнало във „Визия за България”. Гьоков добави, че депутатите-социалисти са направили над 500 срещи в страната с хората и предложенията от Визията са били приети от тях. Народният представител каза, че има пари за всички социални облекчения и придобивки за хората.

„Преди дни излезе информация, че държавният бюджет е с 3 милиарда лева излишък и премиерът се хвали с това. Това е или некадърно планиране, или номер от управляващите, защото когато планираш по-ниски приходи, а после реално те са по-високи. След това премиерът еднолично решава как да ги разпределя”, каза Гьоков. По думите му, социалистите искат тази практика от страна на министър-председателя да спре.

Георги Гьоков заяви, че е абсолютно неприемливо огромна част от българите да живеят под прага на бедността. Той добави, че ако управляващите смятат предложенията на левицата за популистки, да излязат и да кажат те какво предлагат за по-добър живот на гражданите. Гьоков беше категоричен, че предложението на левицата за диференцирана ставка на ДДС за месо, месни продукти, брашно, мляко, яйца и лекарства не е заиграване с данъка.

„Ако управляващите го определят по този начин, означава да обвинят всички европейски държави в подобно действие, защото само в Дания няма такава политика”, каза Георги Гьоков. Червеният депутат отсече, че парламентарната група на левицата ще подкрепи предложението на ДПС за намаляване на ДДС на някой стоки.