Скопие готово с искането за екстрадиране на убиеца Палчо

Люпчо Палевски е заподозрян в отвличане и две убийства

Новини
17:58 - 06 Декември 2023
1916
Скопие готово с искането за екстрадиране на убиеца Палчо

Основната прокуратура в Скопие е подготвила искането за екстрадирането от Турция на Люпчо Палевски, който е заподозрян в отвличане и две убийства, съобщават от прокуратурата в столицата на Северна Македония.

Люпчо Палевски-Палчо е арестуван в Турция, съобщи на извънредна пресконференция късно снощи министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. След убийството на 74 годишния Панче Жежовски от Велес и 14 годишната Ваня Гьорчевска от Скопие Палевски отпътува за Белград с адвоката си, който твърди, че не е знаел за извършеното и е помогнал на Палевски да отиде на преглед, след което се е върнал в Скопие.

От Сърбия, транзитно през България към Турция, Палевски е бил превозен от друг гражданин на Северна Македония, който също е арестуван и му е определена мярка за задържане 48 часа. Според медиите в Северна Македония той също твърди, че не е знаел за извършеното от Палевски и по време на пътуването е качвал във Фейсбук профила си снимки от места, през които е минавал.

След издадената заповед за международно издирване Палевски е арестуван в Балъкесир, Турция, като преди това с такси е пътувал за Истанбул, откъдето е тръгнал обратно за Балъкесир, вероятно с цел да заблуди къде се намира.

В допълнение към искането за екстрадиране на Люпчо Палевски на турските власти ще бъде представена цялата необходима документация - заповедта за разследване срещу заподозрения, решението, с което Основният наказателен съд в Скопие му назначава служебен защитник и нарежда задържането му, както и заповедта за издаване на международна заповед за издирване, уточняват от прокуратурата, съобщи БТА.

Министърът на правосъдието Кренар Лога е подписал искането за екстрадиране на Люпчо Палевски и след като бъде преведено на турски език, то незабавно ще бъде изпратено на Министерството на правосъдието на Република Турция, съобщават медиите в Северна Македония.
"Очакваме съдействие от съдебните власти на Република Турция и действия от тяхна страна в най-кратки срокове, след което Люпчо Палевски ще бъде изправен пред съдебните власти у нас", се казва в съобщението от Министерството на правосъдието.

На пресконференцията снощи министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски поиска да бъде дерегистрирана партията "Десна", чийто основател и председател е Палевски, а останалите заподозрени в двойното убийство са нейни членове. 

Междувременно на Фейсбук страницата на „Десна” беше публикувано съобщение, в което се изразяват съболезнования към семействата на жертвите.

„Ако се докаже, че (заподозрените) са виновни, настояваме да бъдат наказани най-тежко. Междувременно апелираме да се спазва конституционно гарантираната презумпция за невинност на заподозрените и обвиняемите до доказване на противното. Съгласно устава на партията „Десна” ще замрази членството, функциите и дейността на обвиняемите до приключване на процеса”, се казва в съобщението.