Скритите букви оживяват на фасадата на Националната библиотека в навечерието на 24 май

Създаден от Полина Герасимова 3D мапингът е посветен на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите

Култура
11:07 - 20 Май 2024
1805
Скритите букви оживяват на фасадата на Националната библиотека в навечерието на 24 май

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта „Скритите букви“, ще има на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на 23 май. Събитието е по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, който се отбелязва на 24 май, споделиха от Фондация „Прочети София“.

Създаден от Полина Герасимова (Poliforma), визуалният разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са онези букви, чийто графичен образ отразява специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan. 

Мапингът се показва за втори път в София. „3D мапингът следва концепцията на целия проект „Скритите букви“, създавайки прожекция основно от графични елементи. Умишлено 3D анимацията е сведена до минимум и всички ефекти и визуализации са създадени от рисувани графични визии, за да се доближим максимално до природата на създаване на писмеността.

Фасадата на Националната библиотека е белият лист, а в ритъм и цвят „Скритите букви“ оживяват. Текстурните промени върху релефа са нарисувани картини, които са анимирани със средствата на 2D анимацията. 14 са буквите в кирилицата, които нямат графичен аналог в световните азбуки. Те носят характерната за българския език звучност и твърдост на произношението и смисъла“, казва Полина Герасимова.


Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е причина пейките-букви, част от проекта, да гостуват в Прага. Те ще бъдат в чешката столица от 20 май до 7 юли, посочват от „Прочети София“.

Гостуването на „Скритите букви“ в Прага се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Държавния културен институт към МВнР и в партньорство с Българският културен институт в Прага.

Проектът „Скритите букви“ започва през 2018 г., когато в София са разположени 14 пейки във формата на онези букви от азбуката, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. В рамките на проекта на различни локации се образуват малки литературни кътове. Към всяка пейка има и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта.