Скулпторът, изваял Борисов: Паметникът още няма цена

Статуята с лика на премиера се появи вчера в центъра на София

У нас
09:09 - 02 Април 2019
2600
Скулпторът, изваял Борисов: Паметникът още няма цена

"Имаше запитване дали се продава паметникът на премиера, но цена още няма. 1 април бе най-подходящата дата да го покажа", това заяви скулптурът Андрей Врабчев, който извая премиера от стъклопласт.

Статуята с лика на Бойко Борисов се появи вчера в центъра на София. Произведението бе премахнато само няколко часа, след като стана атракция и предизвика еуфория в социалните мрежи.

Паметникът на Бойко Борисов е със светещи в червено очи. Висок е близо три метра и тежи само 40 кг. В дясната си ръка държи ножица, а в лявата – три книги, от която едната с надпис БКП.

„Използвах стъклопласт, защото е лесен за работа и за пренасяне. Очите му светят, защото паметникът бе създаден преди две години, когато серия от подобни статуи бяха създадени“, обясни Андрей Врабчев.

Премиерът публикува снимка на паметника с текст „Честит 1 април“.  Радвам се, че реагира по този начин, сподели авторът на статуята. На въпроса защо премиерът от статуята му държи книга с надпис БКП той не отговори.

„БКП може да е прочетена, но може и да е настолна книга. Нека всеки да тълкува за себе си. Изкуството не дава отговори, но поставя въпроси“, заяви скулпторът.

„Миналата години имах изложба, но събитието почти не бе отразено, а като поставих паметника на Бойко Борисов в центъра на столицата, обществото реагира. Имаше запитване дали се продава паметника, но цена няма“, каза още той.