Слави се отказва от държавната субсидия, ще взима само левче за глас

Политика
17:16 - 09 Март 2021
8763
Слави се отказва от държавната субсидия, ще взима само левче за глас

Лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов публично обяви, че ако влезе в парламента формацията ще се откаже от полагащата й се държавна субсидия и няма да взима 8 лева на глас, а само 1 лев. Останалите пари, които партията има право да получи по закон ще бъдат върнати на държавната хазна.

Ето какво написа Слави Трифонов:

"Имам да ви кажа нещо важно. Според Изборния кодекс партия „Има такъв народ“ трябва да получи 40 000 лева от държавата, с които ние да плащаме на медии за предизборна кампания. Въпреки това законово право, „Има такъв народ“ няма да вземе тези пари. По време на кампанията за референдума през 2016 г. Инициативният комитет, на който аз бях председател, също имаше право да ползва държавни пари за медиен пакет. И тогава ние отказахме да вземем тези пари. Няма да ги вземем и днес в тази кампания.

Отсега искам да стане ясно и още нещо. Ако партия „Има такъв народ“ влезе в Парламента, тя няма да взима и 8 лева държавна субсидия. „Има такъв народ“ ще вземе само 1 лев на глас държавна субсидия, защото такава е волята на суверена, ясно изразена на референдум.

„Има такъв народ“ участва в политиката, за да изпълнява волята на суверена, а не за да получава милиони левове от същия този суверен, както правят политическите партии от статуквото.

Да обобщя – първо, ние няма да ползваме медиен пакет от 40 000 лева на тези избори. И второ, „Има такъв народ“ ще върне на държавата всяка субсидия над 1 лев на глас, независимо дали става въпрос за 3, за 4, за 5 или 6 милиона лева годишно. Тези пари ще бъдат върнати.

Нещо повече - „Има такъв народ“ влиза в Парламента и за да спре хрантутенето на партиите с парите на всички българи. Защото парите на всички вас, на всички българи, могат да се използват за далеч по-важни неща, като закупуването на медицински хеликоптери например. А не милионите да стоят на влог в банковата сметка на нечия партия и тя да печели от лихви. Толкоз."