След 10 години: ВАС осъди държавата за взрива в завод "Миджур"

При експлозията на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 работници

Общество
13:30 - 12 Януари 2024
2090
След 10 години: ВАС осъди държавата за взрива в завод "Миджур"

Държавата е виновна за смъртоносния взрив в завод "Миджур" преди близо 10 години. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС). Решението е от 10 януари т.г. и не подлежи на обжалване.

При взрива, който избухна в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г., загинаха общо 15 работници.

Върховните съдии Жанета Петрова, Искра Александрова и Нели Дончева отменят решението на първата инстанция и го определят като "неправилно".

Те осъждат администрацията на Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите да заплатят на тримата близки на една от загиналите при тежкия производствен инцидент по 150 000 лв. за настъпилите от нищожни административни актове и незаконно бездействие на органи на Министерския съвет и на Министерството на околната среда и водите неимуществени вреди, които са им причинени със смъртта на тяхната родственица.

Няколко месеца преди инцидента е открито сериозно нарушение, свързано със складирането на боеприпаси, на което Министерството на околната среда и водите е издало предписание, става ясно от решението на магистратите.

В решението на ВАС се пише, че трагедията е довела до тежка загуба на близки. Те са преживели силен стрес и големи душевни страдания  от шокиращия трагичен начин, по който е настъпил инцидентът.                                                 

"Показателно е, че едва след трагичния случай на 01.10.2014 г., с цел да бъдат предотвратени подобни тежки инциденти, държавата е пристъпила към изпълнение на задълженията си, произтичащи от международните договори и от вътрешните правни норми", пише в решението си ВАС.             

При взрива, който избухна в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г., загинаха общо 15 работници. Мощните взривове в „Миджур", който тогава се казваше „Видекс", отнеха живота на 15 работници, а още трима бяха ранени. Инцидентът стана при утилизация на противопехотни мини, а взривовете бяха толкова силни, че две от сградите бяха изпепелени.

Според разследващите причините за многото жертви са, че не са спазени правилата при работа с боеприпаси, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали огромни количества боеприпаси. В хода на разследването от прокуратурата обясниха, че работниците не са имали познания как се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук.

Подсъдими бяха собственикът на завода за утилизация Валери Митков, чийто син също е сред загиналите, както и Ивелина Бахчеванова, бивш служител на Министерството на икономиката, Божидар Василев - бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР и Палма Иванова- бивша служителка в „Миджур" с ангажимент към безопасните условия на труд.