След 1958 год.: Атлетик Билбао изчегърта Реал Мадрид от Купата на Краля

Скандален ВАР на четвъртфинала между Реал Сасиедад и Бетис

Новини
11:11 - 04 Февруари 2022
1619
След 1958 год.: Атлетик Билбао изчегърта Реал Мадрид от Купата на Краля

За пръв път от 1958-а година Атлетик Билбао отстрани Реал Мадрид от турнира за Кралската купа. Баските спечелиха с 1:0 у дома и продължават към полуфиналите. В герой за домакините се превърна резервата Алекс Беренгер, който беше автор на единственото попадение в мача и донесе крайния успех на своя тим.

Билбао определено успя да се противопостави на Реал и заслужено взе и неговия скалп. Големият липсващ в отбора на мадридчани беше Карим Бензема. Въпреки че Карло Анчелоти заложи на експериментална атака, италианецът няма как да не е разочарован от изхода на двубой. При евентуален успех, пътят на Реал беше разчистен към спечелването на трофея, след като от надпреварата отпаднаха и Барселона, и Атлетико Мадрид.

Първата сериозна възможност се откри пред „лъвовете“ в 10-ата минута. Дани Гарсия опита да изненада Тибо Куртоа с удар от далечно разстояние, но белгийският страж внимаваше и успя да избие в ъглов удар.

В средата на първата част Икер Муняин проби в наказателното поле, освободи си пространство за удар и стреля, но покрай целта.

Пет минути след подновяването на играта Раул Гарсия засече подаване в наказателното поле, но мерникът му не беше точен.

Секунди по-късно топката се докосна до ръката на Начо Фернандес. Домакините поискаха дузпа, а главният съдия Хесус Менсано провери ситуацията чрез ВАР. В крайна сметка той прецени, че няма основания за 11-метров наказателен удар.

Десетина минути преди изтичането на редовното време Хулен Агиресабала се намеси решаващо, за да спаси много опасен шут на Каземиро. Бразилецът получи достатъчно време, за да стреля, но младият страж на баските демонстрира страхотна класа.

По всичко изглеждаше, че двата отбора няма да излъчат победител в редовните 90 минути и ще се играят допълните 30.

В 89-ата минута обаче дойде ключовият момент в мача, когато Атлетик порази мрежата зад Куртоа. Беренгер получи в близост до наказателното поле и с чудесен удар по диагонала не остави шансове на белгийския вратар.

Попадението на Беренгер, който се появи в игра в началото на втората част, падна в точния момент, тъй като Реал нямаше никакво време за реакция. Опитите на гостите да стигнат до равенството не се увенчаха с успех, а Атлетик Билбао продължава към полуфиналите на надпреварата.

Използването на ВАР създаде голям скандал в четвъртфинала за Купата на Краля между Реал Сосиедад и Реал Бетис (0:4) на „Аноета“.

Аднан Янузай реализира изравнителен гол в 39-ата минута на срещата, но реферът, чрез своя асистент отмени попаденията заради мнима засада на Микел Оярсабала.

Линията на чертата от ВАР и показана по телевизията, обаче минава точно върху крака на Марк Бартра, така че това, което показа изображението е, че капитанът на Реал Сосиедад Микел Оярсабал е в редовна позиция и голът трябваше да бъде зачетен.

Янузай прекара няколко секунди в празнуване на гола, а трибуните на „Аноета“ останаха много разочаровани, след като попадението не беше зачетено.

След мача от „Hawk-Eye“ компанията доставчик на ВАР в Испания публикуваха изявление относно спорния момент и засадата маркирана при паса на Гевара към Оярсабал, в което признава и обяснява грешката, допусната от ВАР. Факт е, че в изображението, изпратено до телевизията, няма нарушение и от компанията уверяват, че е подадено по погрешка, въпреки че решението за анулирането на гола е правилно, защото има втори кадър, в който се вижда, че при паса Микел Оярсабала е зад последния в отбраната на Реал Бетис.