След 1994-а: Германия падна с обрат и даде обяснение за запушените усти

Спорт
11:20 - 24 Ноември 2022
2471
След 1994-а: Германия падна с обрат и даде обяснение за запушените усти

Германия поведе на Япония, но загуби с 1:2 срещата си на старта на Мондиал 2022. Историята показва, че това е първо поражение на Бундестима с обрат на световно първенство от 10 юли 1994 г. Тогава германците защитават титлата си от 1990 година, но са елиминирани от България в Ню Йорк.

Лотар Матеус дава аванс на Маншафта от дузпа, точно както днес го направи Илкай Гюндоган, но след това Христо Стоичков и Йордан Лечков изковават за три минути най-великия успех в историята на българския футбол. В Катар пък японските попадения паднаха в рамките на осем минути.

Загубите на Германия на СП след 1986 година: 

1994: Германия - България 1:2 (четвъртфинал) 

1998: Германия - Хърватия 0:3 (четвъртфинал) 

2002: Германия - Бразилия 0:2 (финал) 

2006: Германия - Италия 0:2 след продължения (полуфинал) 

2010: Германия - Сърбия 0:1 (група) 

2010: Германия - Испания 0:1 (полуфинал) 

2018: Германия - Мексико 0:1 (група) 

2018: Германия - Южна Корея 0:2 (група) 

2022: Германия - Япония 1:2 (група)

Германските национали са покрили устите си на официалната снимка преди мача срещу Япония от Световното първенство в Катар в знак на протест срещу ръководството на международната федерация по футбол (ФИФА) заради забраната за носене на капитанската лента с цветовете на One Love, обявиха официално от тима. 

"Искахме да използваме нашата капитанска лента, за да защитим ценностите, към които се придържаме в националния отбор на Германия: разнообразие и взаимно уважение. Заедно с други нации, искахме гласът ни да бъде чут", се казва в изявление на Бундестима в Туитър. 

"Не ставаше въпрос за политическо изявление - човешките права не подлежат на обсъждане. Това трябва да се приема за даденост, но все още не е така. Ето защо това съобщение е толкова важно за нас. Да ни откажеш носенето на лентата е същото като да ни откажеш правото на глас. Ние отстояваме нашата позиция", се допълва в позицията на отбора, цитирана от "Ройтерс". 

Германецът Мануел Нойер и още шест други капитани на европейски отбори планираха да носят лентата с цветовете на дъгата по време на срещите в Катар в знак на подкрепа на всякакъв вид разнообразие. В навечерието на Мондиал 2022 обаче ФИФА заплаши със санкции, включително жълти картони, което предизвика нова вълна от критики към световната футболна централа.

Инициативата One Love е против всякаква форма на дискриминация и подкрепя свободната воля на хората и толерантността към различна сексуална ориентация. С такава лента на трибуните на двубоя обаче се появи германския вътрешен министър Нанси Фийзър.