След 21 години: Тръгна фериботът Кипър-Гърция

Техномания
17:50 - 19 Юни 2022
2025
След 21 години: Тръгна фериботът Кипър-Гърция

След 21 години бе възобновена фериботната връзка между Кипър и Гърция, предадоха кипърските медии.

Днес по обяд в Лимасол се състоя тържествена церемония, на която от кипърското пристанище за гръцкия град Пирея потегли фериботът "Далила" със 173 души на борда. В церемонията участва президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Кипърският президент окачестви като историческо възобновяването на движението на фериботи между двете страни, като добави, че фериботната връзка между страните "бе възстановена по по-ефективен начин с по-съвременни плавателни съдове".

Той добави, че това е било постигнато благодарение на усилията на кипърското правителство.

Днес с ферибота пътуват 173 души, сред които заместник-министър на корабоплаването Василиос Димитраидис, зам.-министърът на туризма Савас Пердиос, кметът на Лимасол Никос Николаидис, депутати, журналисти, както и членове на екипа, извършили работата по реализирането на проекта, информира "Сайпръс мейл".

В Пирея фериботът ще бъде посрещнат със специална церемония в понеделник вечерта, на която ще участва заместник-министърът на туризма София Захараки.

Планира се този сезон "Далила"  да извърши 22 пътувания (до 16 септември). Над 6500 души са направили резервации за предстоящите седмици.