След 31 май: Настаняваме 20 000 украинци в държавни бази

Украйна
15:21 - 28 Април 2022
1914
След 31 май: Настаняваме 20 000 украинци в държавни бази

След 31 май, когато е краят на програмата в подкрепа на украинските бежанци, с която настанилите ги получават 40 лева на ден, се обсъждат възможности част от бежанците да бъдат настанени и в държавните и общинските бази.

Към момента са обследвани около 670, в които могат да се настанят над 20 хил. души. Това заяви пред БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Според данните на правителството до днес в България са пристигнали над 216 хил. бежанци от Украйна, а в страната са останали 96 164 човека.

"Ще се отправи запитване и към хотелиерите в цялата страна, варианти има", каза Георгиева, като добави, че ще се работи за успешно интегриране в обществото на украинците.

На 20 април министърът на туризма Христо Проданов обяви, че ще настоява след 31 май програмата за настаняване на бежанци от Украйна в хотели, за които плаща държавата, да приключи и след това те сами да се оправят.

Още в същия ден вицепремиерът Калина Константинова отговори индиректно на Проданов, като написа във фейсбук, че България ще продължи да се грижи за всички, които бягат от войната в Украйна дотогава, докогато те имат нужда от помощ.

Очакват се до 30% повече туристи през лятото

Министерството на туризма очаква туристите през летния сезон да са с 20-30% повече, в случай че динамичната обстановка не се промени драстично.

"Очакваме летния сезон с умерен оптимизъм. Той ще е труден сезон, белязан от края на пандемията, но и от войната в Украйна", каза Георгиева.

Тя аргументира оптимизма с информация от летищата във Варна и Бургас, а и от партньорите за записванията за почивки в страната. На летище Бургас има планирани близо 7000 пристигащи полета, а на летището във Варна - близо 3500, за периода от май до октомври.

В подкрепа на умерените позитивни очаквания са и окончателните данни за януари и февруари тази година, при които се отчита почти 106% ръст на туристическите посещения спрямо 2021 г. "Нивата от върховата 2019 г. не са постигнати, но в световен мащаб и в България се наблюдава ръст на тези посещения", посочи заместник-министърът.

Нарастващ интерес от туристи от Румъния и Полша

От руския и украинския пазар не се очакват туристи през това лято, а те са били 10% от всички. "Това означава, че България ще загуби между 300 и 400 хил. туристически посещения от тези страни, като в някаква степен можем да причислим към тази загуба и посещенията от Беларус", каза Георгиева.

Компенсирането се очаква от Румъния и Полша, където по думите на заместник-министъра се наблюдава нарастващ интерес към България като лятна туристическа дестинация, както и от Германия, Словакия и Израел. Продължаваме да разчитаме на вътрешния пазар, допълни Георгиева.

Тя изрази очакване положителната тенденция от последните две години на интерес на българите да почиват в родината да се запази и това лято и те да не предпочетат посещенията в Гърция. Заместник-министърът цитира изследвания отпреди 2019 г., според които на годишна база броят на посещенията на българи в Гърция и на гърци у нас са реципрочни.

Цените на чадърите и шезлонгите се връщат към тези от 2019 г.

Това лято цените на чадърите и шезлонгите ще са на равнището от 2019 г., или ще са на нивата, регламентирани в концесионните договори, коментира Георгиева. През последните две години заради епидемията от COVID-19 цените на шезлонгите и чадърите бяха намалени за сметка на намаляване на концесионните възнаграждения.

Предстои среща с концесионерите и наемателите на плажове през месец май, на която ще се обсъдят различни постъпили предложения за облекчаване на бизнеса и подобряване на качеството на плажните услуги за потребителите, което не означава непременно намаляване на цените на чадърите и шезлонгите спрямо тези, които са записани в концесионните договори и договорите за наем. Не се планира и промяна в дължимото на държавата концесионно възнаграждение.