След 5 г.: Задържаха турски тираджия убил двама музиканти от Пловдив

След инцидента Мехмет Калиман не е арестуван

Общество
16:21 - 16 Февруари 2023
2264
След 5 г.: Задържаха турски тираджия убил двама музиканти от Пловдив

Турският водач Мехмет Калиман, който на 29 юни 2018 г. уби двама музиканти от Пловдив, е задържан близо 5 години след инцидента. При катастрофата на място загина Николай Николов-Нико, а китаристът Павел Дюлеров почина 4 месеца по-късно в болница.

Злополуката стана на прохода Хаинбоаз близо до село Пчелиново. На десен завой автомобилът с двамата музиканти навлязъл в насрещното и се ударил в тира. Музикантите пътували към Русе за концерт.

След инцидента Мехмет Калиман не е задържан и във времето оттогава нееднократно е преминавал с тира си транзитно през страната, само през 2022 г. - над 50 пъти. В началото на февруари т. г. обаче е арестуван при поредното си влизане у нас по обвинение в причинена смърт по непредпазливост. Окръжният съд в Стара Загора го оставя в ареста, днес най-тежката мярка за неотклонение беше потвърдена и от Апелативния в Пловдив.

„Вменено му е задължение, което не фигурира в Закона за движение по пътищата – че не е спрял аварийно при непредвидено препятствие, изисква се реакция само при предвидимо. Произшествието е изцяло в неговата лента, единството му нарушение е, че е карал с 65 км/час при ограничение от 40“, пледира адвокатът му Радко Колев. Той настоя, че наказателното производство може да приключи и без никаква мярка за Мехмет Калиман, но магистратите все пак го оставиха в ареста.