След 8 м. в Мариупол: „Царевна” плава към България

Украйна
15:30 - 10 Ноември 2022
1991
След 8 м. в Мариупол: „Царевна” плава към България

Корабът "Царевна", който остана заложник на пристанището в Мариупол по време на сраженията между украинци и руснаци, пое пътя към България след 8 месеца, по време на които беше заклещен на чуждия порт.

Днес плавателният съд е отплавал от пристанището на присъединената от Русия украинска територия на непризнатата Донецка народна република. За отплаването му съобщиха пред БНТ корабните мениджъри на фирмата оператор на кораба.

В момента плавателният съд се намира в Керченския проток и изчаква, след което ще продължи пътя си към България. Очаква се "Царевна" да акостира във Варна утре.

Началото на военните действия на Русия срещу Украйна завариха "Царевна" в пристанището на Мариупол. Голяма част от екипажа успя да се евакуира, след като военните действия се водиха в близост до кораба, а следите от осколки личаха по металната обшивка на съда.

15 от моряците, българи заедно с един украинец, бяха изведени последни от екипажите на чуждите плавателни съдове на порта.

Самите те разказаха, че са ги евакуирали руснаците и местните власти, докато тогавашният ни премиер Кирил Петков твърдеше, че операцията е проведена от българското външно министерство и службите.

Правителствен самолет докара моряците от Сочи, съпровождаше ги Лена Бориславова, а Петков ги посрещна във Варна.

Още през юни местните власти съобщиха, че българският кораб "Царевна" завършва техническата си подготовка и оформя документацията си за напускане на пристанището в Мариупол, но беше освободен да отпътува едва на деветия месец.

Чакането се наложило, за да бъдат извадени всички потопени отломки от кораби в акваторията на пристанището по време на битката преди няколко месеца.