След дълго боледуване ни напусна Владимир Томов

Спорт
17:36 - 19 Октомври 2022
5094
След дълго боледуване ни напусна Владимир Томов

След дълго боледуване ни напусна майсторът на спорта и заслужил треньор Владимир Томов. 

Роден през 1935 г. в София, той прави първите си стъпки в тениса, подобно на мнозинството наши елитни състезатели и дори шампиони, като подавач на топки в люлката на този спорт у нас – в Софийския тенис клуб. Дългогодишен национален състезател, той на няколко пъти грабва златните медали в републиканските отборни първенства със съставите на "Академик", ЦДНА и "Септември" /София/. Четири години поред /1956-1959 г./ е "подгласник" на "вечния шампион" Николай Чупаров в най-силния и масов за времето си републикански турнир за младежи /от 19 до 26 г./, юноши и деца за наградите на сп. "Младеж" и в. "Септемврийче".

През 1960 г. бате Влади, както с обич и уважение го наричаха хората от тениса, е в отбора на България /с Н. Чупаров, Рангел Рангелов и треньор - капитан Александър Димитров Герман/ за Първите балкански игри по тенис в Атина при тяхното възстановяване.

Още по-значими успехи Владимир Томов постига като треньор –най-напред в Школата при ГС на БСФС в края на 60-те и началото на 70-те, която се превръща в истински "развъдник" на състезатели – деца и юноши. Преминал по-късно в "Левски-Спартак" и в треньорски тандем с Рангел /Реньо/ Рангелов, двамата довеждат своите млади възпитаници до общо 340 шампионски титли за периода 1970-1990 г. През 1977 г. "Левски-Спартак" става дори комплексен първенец, изпреварвайки непобедимия дотогава при подрастващите "Локомотив" /Пловдив/.