СЛЕД ХОДА НА СЛАВИ: Служебен кабинет на Радев за 24 май, избори през юли

Политика
11:07 - 26 Април 2021
10898
СЛЕД ХОДА НА СЛАВИ: Служебен кабинет на Радев за 24 май, избори през юли

България е на прага на нови бурни политически събития, които най-вероятно ще завършат със служебен кабинет на президента Румен Радев и с предсрочни избори в разгара на лятото. Не се очаква Страстната седмица, в която навлизаме, да потуши страстите в 45-ото Народно събрание, което бе избрано на 4 април. 

Лидерът на втората парламентарна сила "Има такъв народ" Слави Трифонов днес обяви във фейсбук, че партията му издига за премиер шахматистката Антоанета Стефанова. Тя ще вземе мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев, но веднага ще го върне. Трифонов обоснова очакваното от мнозина решение на формацията му с факта, че ИТН не разполага с необходимото мнозинство от 121 депутати за съставяне на правителство.

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов нарече Трифонов "страхливец" и контрира, че партията на Слави има подкрепата на 165 депутати. Борисов явно визира останалите партии, готови да подкрепят кабинет на ИТН.

Опит да се състави правителство на партиите от протеста по-скоро може да бъде направен с третия мандат, който президентът Румен Радев ще връчи на някоя от другите парламентарно представени партии и коалиции. Най-вероятно той ще заложи на Демократична България или Изправи се! Мутри вън!.

Без подкрепата на партиите от статуквото обаче постигането на мнозинство е невъзможно. А ДБ и ИСМВ вече многократно декларираха, че няма да влизат в договорки с ГЕРБ, ДПС и БСП. От друга страна обаче и трите партии декларираха, че сега е по-добре да има правителство с парламентарна подкрепа, което да работи за определен срок и по определена програма.

Колкото по-бързо се завърти рулетката, толкова по-скоро върху държавния глава ще се стовари цялата отговорност за случващото се в държавата. С назначаването на служебен кабинет президентът поема изпълнителната власт, управлението на кризата с коронавируса, както и сложните взаимоотношения с партньорите от ЕС, НАТО, САЩ, Русия и Балканите.

Служебният кабинет е огромен тест за президента, който през януари официално обяви, че ще се бори за втори мандат.

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще се проведат през някоя от четирите недели през юли - 4, 11, 18 или 25 юли. 

Кога точно ще са предсрочните избори, зависи колко бързо президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, а след това и третия. 

Конституцията повелява, че ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Вотът за ново Народно събрание се провежда най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Очакванията за бързи избори се засилиха след петък, когато по искане на “Има такъв народ” срокът за внасяне на предложения за второто четене на промените в Изборния кодекс бяха съкратени от 7 на 3 дни. Така реално окончателните текстове в одобрения проект на партията на Трифонов за машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, видеонаблюдение при броенето на гласовете, смяна на ЦИК, експериментално онлайн гласуване на президентските избори тази година и вот по пощата за българите в чужбина могат да бъдат приети още до Великден.

“Очевидно никой няма намерение да съставя правителство, вървим към възможно най-бързи избори”, коментира решението на парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

Официално Румен Радев засега не бърза, а настоява за удължаване на работата на този парламент, стана ясно от негово изявление в събота. Като освен за промени в Изборния кодекс държавният глава настоява и за актуализация на бюджета. Ако се стигне до служебен кабинет той може би ще бъде обявен около 24 май.

Според осведомени обаче държавният глава използвал уикенда, за да води разговори с потенциални министри за служебен кабинет. Той е дал правомощия на хора от своя екип да провеждат дискретно разговори. Юристи, финансисти, лекари, които не са обвързани пряко с политически сили, са били сред поканените.

С най-голямо нетърпение поправителния тест за Народното събрание през лятото очакват партиите, които бяха близо до 4-процентовата бариера, но останаха да гледат парламентарния мач от първия ред с резервите. От ВМРО, Възраждане, партията на Васил Божков, Воля и НФСБ се надяват този път да вкарат свои представители в 46-то НС.

Президентът, политическите сили и избирателите да се готвят за горещо политическо лято, изпълнено с много страсти и обрати.