След кошмара в Канзас Сити: Един убит и 21 ранени на парада на Чийфс! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Сред пострадалите има и девет деца, извършителят остава неизвестен

Новини
12:45 - 15 Февруари 2024
2909
След кошмара в Канзас Сити: Един убит и 21 ранени на парада на Чийфс! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Огромна трагедия беляза шампионския парад на носителя на шампионската титла в Националната футболна лига на САЩ и Кадана – Канзас Сити Чийфс, след победата над Сан Фрасиско 49-ърс с 25:22 след продължение в Супербоул.

Тъжната равносметка - един убит, а още 21 са ранени, докато извършителят на атентата е все още неизвестен.

Длъжностни лица на терен са заявили пред медиите, че са лекували осем жертви, които са били с опасност за живота, и други седем, които са претърпели наранявания, които могат да се окажат животозастрашаващи.

Сред ранените има девет деца, като прогнозите там са оптимистични и се очаква всички да се възстановят.

Полицията в Канзас съобщи, че са арестувани трима заподозрени във връзка със стрелбата, но към този момент извършителят остава неизвестен, докато разследването вече е в ход.

Изстрелите бяха произведени западно от Юниън Стейшън, ЖП гарата в центъра на Канзас, където парадът приключи около 14:00 часа местно време и хиляди фенове се бяха събрали, за да гледат празненствата на Канзас Сити Чийфс.

Местна радиостанция съобщи, че един от диджеите, работещи в радиото – Лиза Лопес, е била убита при стрелбата, като по този начин беше разкрита самоличността на загиналата.

Местни доклади казаха, че играчите на Канзас Сити Чийфс са били на метри от местопрестъплението, когато са били произведени първите изстрели. Стрелбата накара наблюдаващата тълпа, включително кмета на града и членовете на семейството му, да започнат бягат, търсейки прикритие, което създаде истински хаос по улиците на Канзас.

Началникът на полицията в Канзас Сити – Стейси Грейвс каза, че полицаите са реагирали веднага след избухването на изстрелите и детективите, които са били на място, бързо са започнали разследване. Пожарната също се включи в действие, оказвайки помощ на пострадалите. Повече от 800 полицаи вече са на място, за да наблюдават парада, казаха служители. Градската пожарна също е присъствала, за да окаже медицинска помощ при нужда.

На пресконференция в сряда шеф Грейвс каза, че общо 22 души са били ранени от стрелба - един от които е мъртъв - и трима души са били арестувани.

Оцелелите жертви са били транспортирани до три местни болници, казаха служители, като непосредствено животозастрашаващите случаи са откарани в болница в рамките на 10 минути след стрелбата. Девет деца на възраст от 6 до 15 години с огнестрелни рани се лекуват в болницата „Children's Mercy“ в Канзас.

На фона на това българският журналист и писател Иво Иванов, който живее в Канзас и е бил на парада, успокои своите почитатели чрез пост в своя Фейсбук профил, че е добре, като обясни, че е тръгнал от парада на Чийфс минути преди да започне стрелбата.

„Аз съм ок. Бях там сред стотици хиляди щастливи хора. Тръгнах си минути преди стрелбата. Вървях към паркинга по време на изстрелите. Това за съжаление вече се е превърнало в ежедневие във всички точки на страната. Моля се за живота и здравето на пострадалите“, написа Иво Иванов.

По-късно президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса на САЩ да вземе мерки за контрол на огнестрелните оръжия, като заяви, че той и съпругата му Джил се молят за всички убити и ранени в Канзас Сити.