След лечение: Върнаха на Витоша простреляния сръндак

Общество
16:43 - 07 Март 2021
2090
След лечение: Върнаха на Витоша простреляния сръндак

След като бе лекуван в столичния зоопарк, пострадалият на Витоша сръндак, който бе спасен от аварийните екипи на Столична община, отново е върнат в естествената му среда. Това съобщиха от Столична община.

На 26 февруари 2021 г. сръндака бе настанен в Спасителния център на Зоологическа градина в София, след като бе намерен с рани от аварийните екипи на Столична община при подаден сигнал на телефон 112. Животното, на видима възраст около 3 години, бе намерено с повърхностни наранявания от оръжие в "Княжево". Настанено бе в Карантинно отделение на Зоологическата градина София, където за него се грижеха ветеринари и бяха взети мерки за лечение и възстановяване.

След подобряване на състоянието му, по преценка на специалистите бе решено сръндака да бъде върнат обратно в природата, където е естественото му местообитание.

Животното бе пуснато отново в естествената му среда в гората във Природен парк „Витоша“. В присъствието на представител на Зоологическата градина, помощник лесничей от ТП ДГС София и главния експерт „Фауна“ от ДПП Витоша сърнето бе върнато в природата. В момента лесничеите, отговарящи за района, наблюдават и следят животното.