След масовия бой в Казанлък: МВР и кметове обсъждат мерки за сигурност

Петима са с опасност за живота, а един загина по време на мелето между цигански фамилии

Актуални новини
21:01 - 23 Март 2023
2551
След масовия бой в Казанлък: МВР и кметове обсъждат мерки за сигурност

Мерки за осигуряване на безопасността на населението и опазване на обществения ред в Казанлъшко бяха обсъдени на работна среща между представители на МВР и кметове от населени места в региона. Повод за срещата е масовият побой в централната част, в който загина един човек, а петима са с опасност за живота. Повод за побоя е бил конфликт между две фамилии от павелбанските села Тъжа и Манолово, а инцидентът възникна преди съдебно дело между фамилиите в Районния съд в Казанлък. 

По-рано днес директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ст. комисар Лазар Христов коментира пред журналисти, че от Дирекцията са набелязали конкретни мерки за подобряване на безопасността и запазване на обществения ред в тези отдалечени места. Той посочи, че кадровите проблеми в полицейския участък в Павел баня са сериозни, но подчерта, че това няма да попречи на работата.

„Ще намерим начин да окажем максимално въздействие върху тези маргинализирани групи. Това, което сме правили и ще продължим да правим по-усилено, е командироване на служители от други градове. Обмисляме и така наречената стратегия за израстване – служители да отидат в по-малки населени места и да се докажат в някакъв период от време, след което да продължат своето кариерно развитие“, коментира Лазар Христов.

Той изрази мнение, че това би могло да бъде стимул за младите служители да оказват наистина добро съдействие за опазване на обществения ред в тези населени места. Христов посочи още, че в момента в региона има засилено полицейско присъствие, което ще продължи и през следващите дни. „Предстоят и доста операции и реализации от наша страна на местно и национално ниво с цел предотвратяване на подобни инциденти”, каза още той. 

Днешната среща се инициира след отправен от кмета на Казанлък Галина Стоянова апел за вземане на конкретни мерки с цел предотвратяване на подобни конфликти. Тя призова за своевременна реакция и декларира готовността на Общината да съдейства спрямо правомощията и възможностите си.  

„Считам за крайно неуместно именно органите на реда да създават впечатление в обществото за бездействие, защото знаем, че бездействието също е вид действие, но с обратен знак. И ако това не беше вярно, то случаят с фатален край, възникнал като бой между два рода, които дори не живеят на територията на община Казанлък, нямаше да се състои, камо ли в Казанлък и още по-малко да завърши със смърт“, посочи Галина Стоянова и напомни, че това не е първият случай на сбиване на същите две фамилии на територията на Казанлък. 

Лазар Христов посочи, че органите на реда са взимали мерки спрямо въпросните лица. Той коментира, че конфликтът между тях датира от средата на 2022 година, а в основата му е ударен шамар на дете от единия род. Следват още конфликти в Павел баня и в Казанлък. Христов коментира, че при тези случаи е имало задържани, образувани са досъдебни производства, осигурявано е засилено полицейско присъствие, включително и от екипи на жандармерия, ежемесечно са провеждани специализирани операции в региона.

„След въпросните инциденти нашите колеги многократно персонално предупреждават лицата, включително и с предупредителни протоколи, извършват беседи с тях, както и две срещи с участието на кмета на Община Павел баня като медиатор между двете фамилии“, посочи той.

По думите на Лазар Христов от събраните след побоя в Казанлък доказателства е ясно, че лицата целенасочено са се подготвяли за него.

„Нямаме информация от Съдебната палата за въпросното дело на 20 март, нито за изискване към нас да осигурим усилена охрана. Информацията ни за делото е изцяло оперативна. Въпреки това сбиването става преди делото“, уточни той. Христов подчерта, че остро осъжда подобни прояви и МВР ще направи всичко възможно, за да предотврати бъдещи такива. 

След днешната работна среща кметът на община Гурково Мариан Цонев коментира, че най-адекватната мярка е превенцията по общините. „Ние работим с малцинствените групи съвместно с институции и с Районното управление. Проблемите обаче са комплексни и е важен моментът на социализация“, посочи той. По думите му са набелязани конкретни мерки, които ще бъдат приложени във времето, а общините ще съдействат на Районното управления и ще се работи и по кварталите и малките населени места. Според него предвидените мерки ще дадат резултат.