След Нено Димов: Още двама арестувани заради водната криза в Перник ( обзор )

Новини
15:37 - 27 Януари 2020
7141
След Нено Димов: Още двама арестувани заради водната криза в Перник (обзор)

Бившият управител на ВиК Перник Иван Витанов и доскорошния заместник кмет Севделина Ковачева са поредните арестувани след министъра на екологията Нено Димов за водната криза в града на стоманата. Както Lupa.bg информира по-рано днес, Витанов е задържан в следствения отдел на Специализираната прокуратура за срок от 72 часа.

Иван Витанов е с повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка с разходомера на водата. Той е бил конвоиран около 13 часа на обяд в следствения арест на „Г. М. Димитров”. В килия в същия арест лежи от 9 януари и Нено Димов, който подаде оставката си като министър на екологията от тъмницата.

Днес е била арестувана и бившия заместник- кмет на Перник Севделина Ковачева, която е обвинена в длъжностно престъпление. Близки до разследването разкриха пред Lupa.bg, че Витанов ще бъде съден за безстопанственост, довела до разходването на милиони кубика вода от язовир „Студена”. Екс управителят на ВиК-Перник е продавал на силно занижени цени вода към предприятието „Стомана”. От завода, свързван с олигарха Людмил Стойков, ползвали питейна вода за промишлени нужди, като плащали за нея по 13 стотинки на кубик. Цената, на която ВиК-Перник продава водата на битовите потребители в града е малко над 2 лева на кубик. Витанов е отговорен и за вода, минавала без монтиран водомер през ВЕЦ "Студена", произвеждала е електроенергия, а след това е тръгвала към промишлените предприятия отново без да се отчита. По груби сметки, освен причинената водна криза, е настъпила и щета за близо 20 милиона лева от разходвана, но неплатена вода.

Доскорошния зам.-кмет на Перник Севделина Ковачева също е задържана за 72 часа

Че Иван Витанов ще бъде арестуван и подведен под отговорност, се заговори още преди 2 седмици, когато бе арестуван Нено Димов. Тогава антимафиоти обискираха и жилището на Витанов в Перник и го отведоха за разпит, но по-късно го освободиха. Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова също бе задържана за разпит, но и до нейното задържане тогава не се стигна. Арестите на Иван Витанов и на Севдалина Ковачева едва ли ще са последните по тази афера. Възможно е в близките дни да бъде задържана и бившата кметица на Перник Вяра Церовска.