След осем месаца в космоса: Астронавт на НАСА е приет в болница заради неясен медицински проблем

Новини
18:17 - 26 Октомври 2024
6329
След осем месаца в космоса: Астронавт на НАСА е приет в болница заради неясен медицински проблем

Астронавт на НАСА е бил приет в болница заради неизяснен медицински проблем, след като се завърна вчера от близо осеммесечен престой на Международната космическа станция, съобщи АП, предава БТА.

Престоят в орбита бе удължен заради проблем с капсулата на „Боинг“ и урагана Милтън, съобщиха от американската космическа агенция в петък.

Капсулата на „СпейсЕкс“ с трима американци и един руснак се спусна с парашут преди разсъмване в Мексиканския залив край бреговете на Флорида, след като се разкачи от Международната космическа станция в средата на седмицата. Завърналите се с нея на Земята са астронавтите на НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат, Джанет Епс и руският космонавт Александър Гребьонкин.

След приводняването капсулата беше натоварена на чакащия я кораб, където четиримата астронавти преминаха рутинни медицински прегледи.

Скоро след спускането един от астронавтите на НАСА е имал „медицински проблем“ и екипажът е бил откаран в болница в Пенсакола, Флорида, за допълнителен преглед „от голяма доза предпазливост“, се казва в изявление на НАСА.

От космическата агенция заявиха, че няма да споделят подробности за състоянието на астронавта, позовавайки се на поверителността на личните данни на пациентите.

Другите трима астронавти бяха изписани и се върнаха в космическия център „Джонсън“ на НАСА в Хюстън.

На астронавтите може да им отнеме дни или дори седмици, за да се адаптират към гравитацията на Земята, след като са живели в безтегловност в продължение на няколко месеца.

Астронавтите трябваше да се върнат още преди два месеца. Но прибирането им се забави заради проблеми с новата капсула на „Боинг“, която се върна без екипаж през септември от съображения за безопасност. След това се намеси ураганът Милтън, последван от още две седмици на силен вятър и бурно море.