След референдумите-менте: Нов пакет санкции за Русия от Фон дер Лайен

За първи път сред санкционираните ще са и чужди граждани

ЕС
18:31 - 28 Септември 2022
2576
След референдумите-менте: Нов пакет санкции за Русия от Фон дер Лайен

Европейската комисия обяви осми пакет санкции срещу Русия от началото на войната в Украйна, заявявайки, че не признава референдумите, проведени в окупираните територии и заклеймява заканите на Владимир Путин да използва ядрено оръжие, както и обявената от него мобилизация.

"Фалшивите референдуми са незаконен опит за заграбване на територия със сила. Мобилизацията и заплахата за използване на ядрено оръжие са още стъпки към екскалация на инвазията в Украйна", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, обявявайки санкциите.

Тя каза, че ЕС "не приема референдумите и никакъв вид анексиране на Украйна и сме решени да накараме Кремъл да плати за ескалацията".

Предложените в сряда санкции са персонални и икономически, като Еврокомисията предвижда и търговски ограничения, които да намалят приходите на руската икономика.

Санкциите предвиждат разширяване на списъка от лица и фирми, чиито авоари в европейски банки ще бъдат забранени, а те няма да могат да влизат в ЕС. Към него ще бъдат добавени окупационните власти в Донбас, Херсон, Запорожие и изборната администрация, организирала "референдумите", висши военни от руското Министерство на отбраната, доставчици на оръжие и ангажирани с провеждането на мобилизацията, обявена от президента Путин на 21 септември, както и публични фигури, разпространяващи дезинформация за войната.

За първи път сред санкционираните ще са и чужди граждани, които заобикалят европейските санкции. Такива ще са например лицата, които купуват стоки в ЕС, изнасят ги в трети страни, а от там в Русия, поясни Фон дер Лайен.

Кремъл въведе специална система за т. нар. "паралелен внос", чрез която си набавя западни стоки, въпреки че производителите им напуснаха руския пазар, включително автомобили, храни, техника и други.

До момента над 1300 руски граждани са в забранителния списък на ЕС заради войната в Украйна.