След скандала с "Пирогов": Ще си тръгне ли здравният шеф Христо Хинков? (ОБЗОР)

Спешната болница е сключила договор с банка за заем, за да покрива дългове

Новини
20:15 - 06 Декември 2023
3841
След скандала с "Пирогов": Ще си тръгне ли здравният шеф Христо Хинков? (ОБЗОР)

Скандалът около болница „Пирогов” се разраства. Втори ден сътресенията в най-голямата спешна болница у нас предизвикват трусове и на политическата сцена. Чуха се и намеци за оставки и дори падане на правителството.

Здравният министър обвини Валентин Димитров за финансовото състояние на „Пирогов”. По данни на ресорното ведомство болницата е натрупала дълг в размер на над 31 милиона лева.  „Към момента финансовата загуба на "Пирогов" е 31,4 млн. лева.

Това е 7 млн. повече в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под записания. Това значи, че в момента то е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати.

В болницата има установени законови нарушения от изпълнителния директор. На базата на одитния доклад са взети решенията за освобождаване. Не изпълнявам политически поръчки. Стъпката е консултирана с премиера и председателя на Здравната комисия”, посочи Христо Хинков.

Малко след изявлението му от „Пирогов” излязоха със собствена позиция, в която се разграничиха от думите на ресорния министър. „Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството. Заявяваме, че ще отстояваме  безусловно мястото и мисията на „Пирогов“ във фундаменталната структура на здравеопазната система. „Пирогов“ е пример за ефективно функционираща 24-часова спешна болница”, написаха от лечебното заведение.

От Здравното министерство обаче твърдят, че сметките на спешната болница не са верни, защото в разчета бил включен и изтеглен от болницата заем. Изплащанията в рамките на този заем обаче не могат да бъдат отчитани като финансова печалба, категоричен беше министърът. „Това е използване на заем, за да могат да се покрият плащания към кредитори”, подчерта Хинков.

Медицинският съвет на „Пирогов“: Здравното министерство трябваше да ни уведоми за промените в ръководството

Спорът предизвика и политически реакции. „Който се е захванал с „Пирогов”, правителството му пада. Те решиха първо с „Пирогов” да започнат”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според Асен Василев „правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води”.

„Ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че трябва да бъде подкрепено – правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата”, смята финансовият министър. „Мислите ли, че тези политически сътресения трябват? Заради един съветник си отмъщават, който си позволи нечувано държание в „Пирогов”, коментира на свой ред председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Към момента по казуса се чакат две съдебни решения. Първото е на Апелативния съд, който трябва да реши дали да отпуши процедурата по вписване на новия директор в Търговския регистър. Без да приключи вписването на Константин Димов, няма как да бъде освободен Валентин Димитров.

Новоизбраният, но все още неназначен директор Константин Димов обясни пред Нова, че се разграничава от спора между Хинков и Димитров. „Битката е вече в съда и аз не съм страна по спора. До вписването на новия Съвет на директорите в Търговския регистър, аз съм служител на болница „Св. Анна”, се казва още в позицията му.

Според една от констатациите, болницата е на минус. Общо загубите към края на миналата година са над 31 милиона. 6 милиона - са за 2022 година. Основна част от доклада обръща внимание на обществените поръчки. Според него има индикации за нарушения при тях - например за храна, за консумативи, за апаратура и други. Данните обяви Би Ти Ви, които разполагат с доклада.

Докладът е от 134 страници и според здравното министерство е предоставен на Софийската градска прокуратура. Поискахме го и ние официално, но все още отговор нямаме.

Според доклада на здравното министерство - задълженията на „Пирогов“ са повече от вземанията и наличните пари - и болницата не може да ги покрие.
Това е и доводът здравният министър да иска освобождаването на директора.

На критиките напоследък миналата седмица директорът на Пирогов отговори, че дълговете са стопени.

„Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв.“, каза Валентин Димитров, изп. директор на „Пирогов“.

„В одитния доклад на „Пирогов“ има конкретни нарушения. Те са направени от изпълнителния директор - те не са колективна отговорност на борда“, заяви здравният министър.

„Това са класически червени флагове за възможни злоупотреби, включително и умишлени. Дали са умишлени обаче - докладът не изследва. Това не е изолиран проблем при „Пирогов“. Това е проблем, който се наблюдава в много болници при обществените поръчки“, казва Цветомир Тодоров, БИПИ.

Сред констартациите на доклада е и че част от обществените поръчки са чрез пряко договаряне. За други пък е посочено, че са проведени при условия, които ограничават участието на широк кръг от кандидати. Но финансовото състояние на „Пирогов“ не е изненада, защото това е спешна болница, казва експертът.

„Новото е, че дефицитът на „Пирогов“ се е увеличил със 7 милиона. И това наистина е сигнал, че нещо се случва и че нещо трябва да се направи“, смята Тодоров.

Докладът разглежда и осигуряването на лекарство за кръвни заболявания. Именно с подобен проблем стана публичен казусът с 15-годишната Даная, която почина в „Пирогов“ този май. Тогава майка ѝ разказа, че е донесла медикамента от друга болница, и поиска оставката на директора. Името на дъщеря ѝ се споменава в документа.