След спорове в ЦИК: "Сиела Норма" пак доставя машините за гласуване

Хора от избирателната комисия със съмнения, че победата на топ компанията е нагласена

Новини
15:18 - 30 Декември 2020
2419
След спорове в ЦИК: "Сиела Норма" пак доставя машините за гласуване

Популярната фирма "Сиела Норма" отново спечели състезанието за доставка на машините за изборите. Компанията надви офертата на "Лекс. БГ" и ще осигури  9600 машини за гласуване. Това реши Централната избирателна комисия, която ще сключи договор с избраната компания след Нова година. Петима бяха "против" избора на въпросния доставчик на машините.

"Сиела Норма" достави машините за гласуване на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае. Сега комисията купува машините, които ще се използват в секциите с над 300 избиратели не само на парламентарния вот догодина, както и на президентските избори след това, но и на всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда да се осигури и машинно гласуване.

В процедурата за покупка на 9600 машини за гласуване оферти подадоха осем кандидати. Двама от тях бяха отстранени - "Български машини за гласуване" ДЗЗД и Иван Величков Иванов поради участие на едно юридическо лице в повече от едно обединение. "Български машини за гласуване" обжалват решението пред съда. 

Така от останалите 6 кандидати в посочения срок ценови и технически оферти подадоха две компании - "Сиела Норма" и "Лекс. БГ". И двете компании са подали едни и същи ценови оферти, а именно посочената от ЦИК максимална прогнозна цена на устройствата - 36 млн. лв. без ДДС. Причината комисията по избора да предложи за доставчик да бъде избрана "Сиела Норма" е, че в хода на преговорите от компанията са намалили с 1000 лв. цената на логистиката, докато от "Лекс. БГ" не са намалили първоначалното си предложение.

Според шефа на комисията по избора Паскал Бояджийски,  двете оферти са се различавали единствено в цената на логистиката и тази на машините. В едната оферта цената на логистиката била по-скъпа, а в другата - тази на устройствата за гласуване. Протоколът на комисията по избора е подписан с две особени мнения, според които между двамата участници има споразумение, уточни Бояджийски.

Членовете на ЦИК обаче влязоха в спор заради това, че двете компании ползват един и същ доставчик - "Смартматик". По време на заседанието накои от тях изразиха съмнения, че двете компании са свързани. 

"След вчерашния театър по време на преговорите, на който станахме свидетели, стана ясно, че двамата участници не се конкурират, а си сътрудничат. Те имат идентични предложения за изпълнението на поръчката, като дори са допуснали едни и същи грешки. Ако всеки сам си пише офертите, грешките не може да съвпадат", заяви Емил Войнов, член на ЦИК.

Той изброи приликите - в офертите и на двата кандидата пишело, че машините ще имат по няколко пин кода, но на преговорите и двамата уточнили, че кодът ще е само един. И в двете предложения пишело, че капакът на кутията за контролните разписки ще се отваря при всяко пускане на разписка и след това ще се запечатва. При разговорите обаче и двете компании уточнили, че капакът щял да стои запечатан и нямало да се отваря.

Видът на кутията, предложен и от двамата кандидати, също бил еднакъв.При прекъсване на електричеството и двата участника посочили, че ще ползват два вида батерии - една, която издържа час и 45 минути и друга - три часа и три минути. После при преговорите обаче кандидатите разяснили, че ще ползват трети вид батерия, която издържа 30 минути.

Освен това и двете компании декларирали, че 6600 от машините ще са чисто нови, а 3000 - употребявани. Става дума за устройствата, които бяха използвани на евровота у нас през 2019 г.

Разлика имало само при доставката. Единият декларирал, че всички машини ще бъдат доставени до 10 февруари, а другият - че това ще стане на 3 етапа - 300 устройства до 10 февруари, още 5700 до края на февруари и останалите - до началото на март."След като доставчикът и на двамата участници е един и същ как предлагат доставка по различно време", попита Войнов.

"Ще гласувам "за", макар да не ми се иска, но ЦИК трябва да осигури машинно гласуване на следващите избори", заяви Войнов.

Бояджийски отвърна, че приликите в двете оферти се дължат на факта, че двамата участника ползват един и същ доставчик, което не е забранено от закона.

Според друг член на ЦИК Николай Николов 4 факта будят съмнение - остраняването на "Български машини за гласуване" от процедурата, че едва двама от общо 6 участника са подали оферти, че предложенията на двамата са 95% еднакви, включително и правописните грешки и минималното намаление на цената с едва 1000 лв. Николов също уточни, че въпреки това ще гласува "за". 

"От това, което чувам, излиза, че и двата участника трябва да бъдат декласирани, ако има нарушение на закона. Убеден съм, че тези участници са свързани и трябва да бъдат отстранени", заяви Ивайло Ивков, който също е член на ЦИК.

Според Бойчо Арнаудов пък е направено "смехотворно намаление на цената, за да е сигурно, че тази компания ще спечели".

"Очевидно има пропуски, но те не водят до опорочаване на процедурата. В противен случай всички колеги, които изразиха съмнения, щяха да подпишат доклада и протокола с особено мнение, а те не са го направили и са ги подкрепили", обобщи председателят на ЦИК Александър Андреев.