След тежкия локдаун: Англия отваря училищата

Актуални новини
07:51 - 08 Март 2021
2230
След тежкия локдаун: Англия отваря училищата

След продължителен локдаун днес отварят училищата в Англия. Това е първата стъпка в плана на премиера Борис Джонсън за поетапно облекчаване на ограниченията. Разхлабването на мерките започва, след като за последното денонощие бяха регистрирани само 82 смъртни случая, което не се е случвало от началото на октомври.

По-късните етапи включват разрешаване на събиранията, както и отваряне на магазините за стоки, които не са от първа необходимост, и други обществени обекти. В последния етап, който ще бъде не по-рано от 21 юни, правителството се надява да отпаднат всички законови ограничения за контактите между хората.

„Това е първата голяма стъпка в плана, който се надяваме да бъде планът към свободата. Той стана възможен с въвеждането на програмата за ваксинация“, заяви Борис Джонсън.

Вече 23,4 милиона британци получиха първа доза ваксина.

Предвижда се масово тестване на учениците два пъти седмично, за да бъде избягнато разпространението на заразата. Министърът на образованието Гавин Уилямсън заяви, че се обсъждат варианти за по-дълги учебни дни и по-кратки летни ваканции, за да се помогне на учениците да наваксат пропуснатото.

Също от днес ще бъде позволено на двама души от различни домакинства да се срещат на открито не само за разходка или друга физическа активност, но и да седнат на кафе на пейка в парка, например.