Следовател Маринов: Наркооранжерията в Сливенско е като подземен оазис

Новини
09:11 - 28 Март 2023
1644
Следовател Маринов: Наркооранжерията в Сливенско е като подземен оазис

Наркооранжерия за милиони бе разкрита в Сливенско вчера. Става дума за голямо по площ съоръжение с няколко помещения, снабдени с високотехнологично оборудване за отглеждане и разпрострнение на марихуана. Това обясни в предавнето "Тази сутрин" по БТВ следователят от Националната следствена служба Мариан Маринов, който оприличи откритието на масивна бетонна конструкция на ниво кота минус.

"Входът към тази конструкция беше замаскиран с каросерията на стар микробус и на практика от задната врата на превозното средство се влизаше в помещението", поясни той. По думите му обстановката, постигата благодарение на оборудването, наподобявала един подземен оазис с изкуствени слънца, представляващи светлодиодни лампи.

Мощността им била около 600 вата, а площта на всяка една била около 2 кв. метра. Общото количество на тези лампи и всичките консуматори на електроенергия предполага разход на ток от около 50 до 100 киловата на час, което изисква огромен енергиен ресурс за захранването на цялата система.

Наркооранжерията разполага и с въздухоподаване, вентилация, климатична инсталация и контрол на влагата, на температурата и подаване на течен тор. Има водопроводна система от резервоари.

Според следовател Маринов съоръжението прилича на бункер, в който може да се живее дълго време. Било е предвидено още едно помещение да се превърне в наркооранжерия.

До момента на 7 души са повдигнати обвинения. Не се знае кой е организаторът на престъпната група, но го грозят от 10 до 20 години затовор.