Следователят Бойко Атанасов осъди МВР за подслушване

Новини
17:45 - 10 Ноември 2021
3017
Следователят Бойко Атанасов осъди МВР за подслушване

Следователят Бойко Атанасов осъди окончателно МВР да му плати обезщетение от 4000 лева за незаконно подслушване.

Решението влиза в сила окончателно, след като Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване след произнасянето на Софийския апелативен съд от края на миналата година, съобщи lex.bg.

Пред Върховния касационен съд МВР твърди, че искът на Бойко Атанасов по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди трябвало да бъде насочен към ГДБОП, защото тя е поискала подслушването му преди 10 години и тогава дирекцията е била самостоятелно юридическо лице. Върховните съдии обаче отхвърлят искането и посочват, че през 2013 г. ГДБОП е закрита като самостоятелно юридическо лице и неин правоприемник е МВР.

До осъждането се стигна, след като през есента на 2011 г. тогавашният директор на ГДБОП Станимир Флоров е поискал срещу Атанасов да бъдат приложени наблюдение, подслушване и проследяване. Искането е било отправено към тогавашния председател на Софийския окръжен съд Владимир Иванчев, който е разрешил прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

Пет години по-късно Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства констатира, че те са неправомерно използвани. Атанасов сам поиска бюрото да провери дали е бил незаконно следен, след като още през 2013 г. бил предупреден от тогавашния градски прокурор Николай Кокинов, че има план да бъде арестуван.

До задържане или разследване на следователя така и не се стигна, а бюрото констатира, че не е имало данни той да е съпричастен към престъпления. Освен това разрешението за използване на СРС е било дадено от некомпетентен орган, тъй като искането е трябвало да бъде изпратено до председателя на градския съд и само той е имал право да даде разрешение, припомня още изданието.