Словения провежда референдум за строеж на ядрен реактор

ЕС
16:51 - 31 Януари 2024
1338
Словения провежда референдум за строеж на ядрен реактор

Словения ще проведе консултативен референдум тази година дали да построи втори ядрен блок, който да замени сегашния в АЕЦ Кръшко, след като удълженият му живот приключи през 2043 г., съгласно споразумение, постигнато на междупартийна среща под домакинството на министър-председателя Роберт Голоб, съобщи "Словения таймс", цитирана от БТА. 

Срещата на 30 януари събрала лидерите на петте парламентарни партии, президента на страната и председателя на парламента, както и двамата депутати, представляващи италианското и унгарското етнически малцинства, одобри възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия като правилния път към общество без въглерод.

Друга точка, по която бе постигнато съгласие, беше, че Кръшко 2, чиято стойност се оценява на 10 милиарда евро, "е толкова важен проект, не само по отношение на стойността на инвестицията, но главно за бъдещето на Словения, че е от съществено значение да се изгради политически консенсус около него“, заяви словенският премиер Роберт Голоб  пред репортери след срещата. 

Срещайки се в по-тесен състав след срещата на високо ниво, Голоб каза, че петте партии са се съгласили да формулират заедно въпроса за референдума, за да го подложат на гласуване преди края на годината. Все още не са определили датата, но Голоб заяви, че са "склонни да го проведат през втората половина на годината".

Въпросът за референдума ще бъде оформен и гласуването ще бъде насрочено въз основа на резолюция за мирното използване на ядрената енергия в Словения, която правителството планира да представи на парламента през следващите дни или седмици.

"Вярвам, че и петте партии ще подпишат въпроса на референдума и след това ще се застъпят в полза на ядрената енергия в кампанията за референдума“, каза Голоб.

Бившият словенски премиер Янез Янша приветства решението, вярвайки, че то вероятно ще ускори процеса на изграждане на втория реактор. През 2021 г. властите издадоха разрешение за нов реактор, който може да има максимална мощност от 2400 мегавата. Френската група EDF обяви през ноември, че е представила "техническо-търговски" предложения на Словения за евентуално изграждане на реактор тип EPR, като бяха споменати и американската Уестингхаус (Westinghouse) и корейската KHNP, съобщи белградската агенция Бета.