Случаите на маймунска шарка в Гърция растат

Напоследък инфекциозното заболяване се разпространи в редица страни извън Африка

ЕС
15:54 - 24 Юни 2022
1844
Случаите на маймунска шарка в Гърция растат

Хърватия вчера съобщи за първи случай на маймунска шарка, като същеввременно броят на заразени в Гърция бавно се увеличава, съобщиха хърватската национална телевизия ХРТ и гръцкият вестник "Катимерини".

Мъж, който се е завърнал неотдавна от пътуване до Италия и Испания, е диагностициран със заболяването в загребската инфекциозна болница "Д-р Фран Михайлевич“"в четвъртък вечерта. Мъжът не е хоспитализиран, защото е с леки симптоми на заболяването, а е поставен в изолация.

В Гърция са потвърдени три случая на маймунска шарка, съобщава в. „Катимерини“, като се позовава на Националната организация за обществено здраве. Изследва се още един подозрителен случай.

Националната организация за обществено здраве подчертава, че рискът от заразяване с маймунска едра шарка за населението е много малък и че са приложени всички необходими мерки за ограничаване на заболяването.

Напоследък инфекциозното заболяване се разпространи в редица страни извън Африка. Досега са открити около 2500 случая в 35 държави извън Африка.

Симптомите на маймунска едра шарка обикновено продължават от 2 до 4 седмици.

Инфекцията се предава чрез близък контакт със заразен човек или животно или със замърсени с вируса материали, казва Световната здравна организация. Заразяването може да стане чрез телесни течности, дихателни капки и заразени материали, като например спално бельо.