СЛУХ или ИСТИНА: Ким Чен Ун е мъртъв!

Лидерът на Северна Корея се хванал за гърдите и паднал на земята, а след това претърпял сърдечна операция и изпаднал в кома, твърдят медии по света

Актуални новини
22:50 - 25 Април 2020 (обновена)
12029
СЛУХ или ИСТИНА: Ким Чен Ун е мъртъв!

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун е починал. Тази шокираща информация от Северна Корея бе разпространена от медии в Хонконг. Вицепрезидентът на сателитната телевизия HKSTV в Хонконг Шиджиан Синдзу казва, че "много солиден източник" е казал, че Ким Чен Ун е починал. 
 
Отделно японска медия твърди, че севернокорейският диктатор е във "вегетативно състояние" и буквално в кома, след като претърпя сърдечна операция.
 
Китай изпрати екип в Северна Корея, включително медицински експерти, които да се срещнат с лидера на Северна Корея. Според неофициални информации севернокорейският лидер е претърпял сърдечна операция на 12 април и след нея не е могъл да се съвземе, наложило се е да му поставят стент.


 
Пътуването на китайските лекари и служители идва на фона на противоречиви доклади за здравето на севернокорейския лидер, като западните медии не могат веднага да определят какво сигнализира пътуването от китайския екип по отношение на здравето на Ким.
 
Доклад на седмичника Shukan Gendai в Япония твърди в петък, че диктаторът на Северна Корея понастоящем е в "вегетативно състояние", след като е претърпял сърдечна операция по-рано през месеца. Изданието цитира китайски медик, който се смята, че е изпратен като част от екипа за лечение на Ким Чен Ун, след като забавяне на обикновена сърдечна процедура е оставил водача тежко болен.


 
Източникът, цитиран от информационния бюлетин, твърди, че Ким Чен Ун посещавал провинцията, когато се хванал за гърдите и паднал на земята. Лекар с него по това време казва, че му е оказал първа помощ и го е придружил в болница.
 
Въпреки че няма официални доказателства за смъртта на диктатора, хештагът #KimJongUndead се появи в Twitter в петък след първите данни.


 
Делегация, водена от старши член на Международния отдел за връзка на Китайската комунистическа партия, напусна Пекин в посока Северна Корея в четвъртък, заявиха двама от членовете. Отделът е основният китайски орган, който се занимава със съседна Северна Корея.
 
Източниците отказаха да бъдат идентифицирани предвид чувствителността на въпроса.


Наскоро Ким пропусна празненството за рождения ден на дядо си на 15 април, което предизвика спекулации за неговото здраве. Той обаче се появи четири дни преди това на заседание на правителството.


В тоталитарни държави като Северна Корея практиката е при смърт на върховния лидер новината да не бъде съобщавана веднага. 

Корейската народно-демократична република (КНДР) е образувана през 1948 г. от съветската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945 г. е управляван от Японската империя.

Първи ръководител на страната е Ким Ир Сен, управлявал в продължение на 46 години - от 1948 до 1994 и известен като "Великия вожд". След смъртта си е обявен за „вечен президент“ и е наследен от сина си Ким Чен Ир, наречен "Любимия ръководител". Той умира през декември 2011 г. от инфаркт и на свой ред е наследен от сина си и внук на Ким Ир Сен - Ким Чен Ун.