Слух в Lupa.bg: Избират между Делян Добрев и Диан Червенкондев за шеф на КЕВР

Политика
15:09 - 04 Юни 2020
8208
Слух в Lupa.bg: Избират между Делян Добрев и Диан Червенкондев за шеф на КЕВР

Наследникът на сегашния председател на КЕВР Иван Иванов най-вероятно ще бъде или бившият енергиен министър Делян Добрев, или председателят на фонд "Сигурност на електроенергийната система" Диан Червенкондев. Не е изключено да бъде сложен и Валентин Николов от ГЕРБ, предположи пред Lupa.bg Иван Хиновски от Българския енергиен и Минен Форум.

„Не може премиерът да уволнява КЕВР. Това е безобразие. Комисията се сменя от Народното събрание. Иначе е пълно нарушение на Конституцията. КЕВР по всички европейски директиви е независима от правителство и парламента в своята дейност”, коментира експертът изказването на премиера Борисов, че ще сменя Комисията заради драстичното поскъпване на парното.

След заканата на министър-председателя шефът на КЕВР Иван Иванов успокои, че цената на парното няма да поскъпне, а ще падне с 14%.

"Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена", подчерта шефът на КЕВР. 

Той посочи, че прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 г. е коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година. "Това не само, че е правилният и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление", заяви той.