Служебен кабинет в Нидерландия няма да пусне България в Шенген

Топ
19:26 - 07 Август 2023
3317
Служебен кабинет в Нидерландия няма да пусне България в Шенген

Наличието на служебно правителство в Нидерландия до края на годината означава, че едва ли то ще одобри влизането на България и Румъния в Шенген, за което е необходимо единодушие сред страните членки на ЕС. Това прогнозира “Политико”, допълвайки, че разширяването на зоната за свободно пътуване с двете балкански страни е в дневния ред на испанското председателство на ЕС, което приключва на 31-ви декември.

През септември парламентът на Нидерландия трябва да изготви списък на всички т. нар. “спорни досиета”, които не могат да бъдат решавани от служебно правителство. Засега не е ясно дали там ще попадне и разширяването на Шенген.

Намаляването на незаконните мигранти по маршрута през Западните Балкани е условието за сваляне на ветото над България и Румъния за Шенген, наложено от Австрия в края на миналата година. което Нидерландия подкрепи. Както страната ни, така и северната ни съседка се надяват кандидатурите за шенгенското пространство да бъдат разгледани тази зима и да бъдат одобрени от останалите държави от ЕС през декември.

Именно миграцията бутна настоящата управляваща коалиция в Нидерландия. Премиерът Марк Рюте също така обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. Следващите холандски избори са насрочени за ноември и вероятно ще доведат до дълго търсене на нов министър-председател и достатъчно коалиционни партньори, като се има предвид разпокъсаният политически пейзаж. Именно затова Рюте, който поема ролята на служебен премиер, е много вероятно да остане на власт поне до пролетта на 20024 г. А работата на кабинета му да се фокусира само върху вътрешни дела.

Дипломатът от ЕС Якопо Баригаци обаче предупреждава, че “мнозинството в нидерландския парламент е по-дясно от сегашната коалиция и миграцията ще бъде една от големите теми в предстоящата предизборна кампания”. Това допълнително ще направи нещата по-трудни за Брюксел, като се има предвид, че кампанията за изборите за ЕП през юни вече е в ход.

Нидерландия, която има изявена позиция по редица политики в ЕС, освен че скоро ще се сбогува с Рюте след разпадането на четвъртия му кабинет, ще стане и свидетел на напускането на още ключови политици. Сред тях са посланикът на страната в ЕС Роберт де Грот, който беше номиниран за зам.-председател към Европейската инвестиционна банка, финансовата министърка Сигрид Кааг и външния министър Вопке Хьоктра.

Вероятно е тези, които заемат местата им, да са подвластни на нидерландските партии, които имат по-твърди позиции по теми, които интересуват народа, каквато е и миграцията, което може да се окаже поредното препятствие на страната ни по пътя към Шенген.