Смъртоносно от Изток: Нов китайски вирус убива за три дни

Експериментът е тестван върху хамстери

Актуални новини
13:55 - 27 Май 2024
22846
Смъртоносно от Изток: Нов китайски вирус убива за три дни

Китайски учени създадоха нов вирус, наподобяващ ебола, който може да убие човек само за три дни. Изследователи от Медицинския университет в Хъбей имитираха компоненти на смъртоносния вирус, който предизвика хаос в Западна Африка между 2014 г. и 2016 г., в опит да проучат ефектите му.

Екипът използва вирус, известен като везикуларен стоматит, и го модифицира, за да носи гликопротеина (GP) от вируса Ебола. Те публикуваха откритията си в Science Direct.

Експериментът е тестван върху хамстери, които са били инжектирани с конструирания вирус и скоро развиха тежки симптоми, подобни на тези на пациенти с ебола, включително органна недостатъчност.

След инжектирането някои хамстери дори развиха струпеи по повърхността на очните си ябълки, което повлия на зрението им. „Това е знак, че 3-седмични сирийски хамстери, заразени с вируса, имат възможността да играят роля в изследването на нарушенията на зрителния нерв, причинени от EVD“, пише в заключението, цитирано от "Телеграф".

Изследователите добавят още, че когато са събрали органите на мъртвите хамстери, те са забелязали, че смъртоносният вирус се е разпространил в тялото им. Следи са открити в сърцето, далака, белите дробове, бъбреците, стомаха, червата и мозъчните тъкани, с най-високи нива в черния дроб.

Те казаха, че тяхното проучване предоставя "медицински противодействия срещу Ебола". „Като цяло този сурогатен модел представлява безопасен, ефективен и икономичен инструмент за бърза предклинична оценка на медицинските противодействия срещу EBOV (вирус Ебола) при условия на BSL-2, което би ускорило технологичния напредък и пробивите в справянето с болестта на вируса Ебола”, пишат още изследователите в публикацията си в Science Direct.