Смут в управлението : Валери Симеонов планирал коалиция с Воля

Политика
16:15 - 15 Юли 2020
5365
Смут в управлението: Валери Симеонов планирал коалиция с Воля

Тотален смут е обхванал управляващата коалиция през последните няколко дни и малките партии във властта ударно се готвят за нови избори. „Валери Симеонов се гласи да направи коалиция с ВОЛЯ, вместо с досегашните си партньори”, подшушнаха пред Lupa.bg близки до партията на лидера на НФСБ.

Не случайно тази сутрин Валери Симеонов настъпи премиера по болното място. Пред Нова телевизия той настоя прокуратурата да каже чии са парите от снимките с нощното шкафче от спалнята на премиера. 

„Какви са тези пари в шкафчетата? Факт ли са? Фотомонтаж ли са? Прокуратурата трябва да подходи за всички съмнения. Трябва да има проверка и на записите на Борисов”, вметна Симеонов покрай темата за проверката на президента.

И лидера на НФСБ, и лидера на ВМРО били наясно, че изходът от кризата води към едно - предсрочни избори. Симеонов и Каракачанов обаче са в обтегнати отношения, затова търсели нови сигурни партньори, за да си осигурят минимум 4% от гласовете на избирателите при следващия парламентарен вот. 

Обтегнатата политическа обстановка мотивирала Симеонов да бъде дързък в медийните си прояви, за да не изгуби изтънелия си електорат. Точно затова той взе отношение и по скандалната тема „Росенец”.

За разлика от него обаче Каракачанов спуснал до ВМРО друга директива - по никакъв начин да не се атакува премиера. Войводата имал обещанието на Борисов, че ВМРО е твърд участник в следващото управление на страната. Компания в евентуална бъдеща коалиция щял да им прави не кой да е, а Христо Иванов с неговата „Демократична България”. „Историческият компромис” щял да бъде аргументиран с подкрепата на ЕНП и „общите европейски ценности”.

Най-мътна засега остава играта на Волен Сидеров. Той и партията му са потънали в пълно мълчание. „Снишават се, за да видят накъде ще задуха вятърът”, коментираха техни колеги в парламента.