Смях до сълзи с "Дон Паскуале" в Софийска опера

Постановката ще се играе на 4 февруари

Култура
17:17 - 30 Януари 2024
2393
Смях до сълзи с "Дон Паскуале" в Софийска опера

Искрящата от смях комедия „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети ще се играе в Софийска опера на 4 февруари, неделя, от 16 часа. Творбата разказва за забавните перипетии на симпатичния и глуповат дон Паскуале, който попада в капана на очарователната, но хитра Норина. Тя подмамва стария наивник в брачна примка по план на доктор Малатеста.

В комедийния сюжет следват недоразумения и обрати. Накрая дон Паскуале се отказва от „непосилния брачен хомот“ и благословя любовта между Норина и племенника си Ернесто.


Забавната история ще бъде разказана от Николай Петров - Дон Паскуале, Венцеслав Анастасов - Доктор Малатеста, Диана Василева - Норина, Хрисимир Дамянов - Ернесто и Александър Георгиев - Нотариус. Режисьор на постановката е Светозар Донев, който за съжаление почина преди 3 години. Диригент е Жорж Димитров.

През есента на 1842 г. Жул Жанен, новоназначеният директор на Италианския театър в Париж поръчва опера на Доницети. Жанен иска нова комична творба, в която да се изявят най-добрите му певци – Луиджи Лаблаш, Антонио Тамбурини,  Джовани Марио и Джулия Гризи.

По същото време, през септември Микеле Акурси, приближен на Доницети, привлича Джовани Руфини, който живее в Париж, да напише либрето за композитора. Композиторът иска да използва историята от операта „Сер Маркантонио“ от Стефано Павези по либрето на Анджело Анели, но се нуждае от човек, който да преправи текста, да го съкрати, да прибави нови нюанси.

Работата на Руфини не върви леко. Той е заставен да работи изключително бързо и няма почти никаква свобода.  Всяко нещо е абсолютно променено от Доницети. Това кара Руфини да се откаже от правото си и да не пожелае името му да бъде свързвано с либретото.

Независимо от факта, че е прекарал тежко заболяване в този момент, композиторът пише музиката на „Дон Паскуале“ само за осем дни. Операта е сред най-високите образци на буфо жанра от XIX век и безспорен шедьовър на белкантовото изкуство. Забележителният талант на Доницети създава живи музикални образи наред с красивите мелодии и големите и сложни ансамблови сцени.

Операта се изпълнява за първи път на 3 януари 1843 г. в Италианския театър в Париж, а премиерата в България е през 1932 с диригента Асен Найденов и режисьора Христо Попов.